Ομογενής πρώην δικηγόρος του δράστη: Πιστεύω ο Monis έδρασε μόνος του

Στις 2.00 τα ξημερώματα ώρα Αυστραλίας γράφτηκε η τελευταία σελίδα της πολύωρης πολιορκίας που έσπειρε τον τρόμο στο κέντρο του Σίδνεϊ, όταν ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν με πυροβολισμούς στην καφετέρια Lindt όπου άγνωστος αριθμός ομήρων κρατούνταν για πάνω από 16 ώρες από τον αυτοπακαλούμενο κληρικό Man Haron Monis.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δύο όμηροι μία 38χρονη γυναίκα, ένας 38χρονος άνδρας και ο ένοπλος άνδρας που κρυβόταν πίσω από την επίθεση είναι νεκροί.
Μετά την εισβολή των αστυνομικών κάποιοι από τους ομήρους εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από την καφετέρια ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρονταν εκτός της καφετέριας σε φορεία. Αρκετοί από τους ομήρους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέρι τώρα ο Monis είχε αφηθεί ελέυθερος με εγγύηση πριν από λίγο καιρό και αντιμεώπιζε κατηγορία για συνεργεία στην δολοφονία της πρώην συζύγου του αλλά και 40 συνολικά κατηγορίες για άσεμνες σεξουαλικές επιθέσεις. Είχε επίσης κριθεί ένοχος για την αποστολή πρσβλητικών επιστολών στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ.
Λίγο μετά την δημοσιοποίηση της ταυτότητάς του ο ομογενής Manny Conditsis, πρώην δικηγόρος του Monis δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα περιθωριακό άτομο που πολύ πιθανόν έδρασε μόνος του.

“Πιστεύω ότι οι σκληροπυρηνικές ιδεολογικές του πεποιθήσεις τον τύφλωσαν” δήλωσε ο ομογενής δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Monis πέρσι όταν ο δράστης εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος ως συνεργός για την δολοφονία της πρώην του συζύγου Noleen Hayson Pal που μαχαιρώθηκε και μετά πυρπολήθηκε έξω από διαμέρισμα στην περιοχή του δυτικού Σίδνεϊ.