Η ομογενής που αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Της ΔΝΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
ΠΗΓΗ: neoskosmos.com

Σύντροφο στη ζωή, αλλά και στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει βρει στο πρόσωπο της Ελληνοαυστραλής συζύγου του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

Η Στεργίτσα Ζαμάγια, ομογενής από την Αυστραλία με καταγωγή από την Κω, βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και εκφράζει την πεποίθησή της ότι πρέπει να επιστρέψουν στο νόμιμο σπίτι τους, που είναι η Ελλάδα.

Η Στεργίτσα Ζαμάγια

Η Στεργίτσα Ζαμάγια

Παράλληλα, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα των Βρετανών είναι πλέον κουρασμένα και αδύναμα, ενώ εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντικές τη διεθνή αναγνώριση και την υποστήριξη που υπάρχει από το ζεύγος Κλούνεϊ. Σε κάθε περίπτωση , μέχρι και ο 13χρονος γιος τους Ντέμιαν έχει γίνει φανατικός υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών.

Η 44χρονη Στ. Ζαμάγια αγωνίζεται από το 1999, όπως λέει, μαζί με τον σύζυγο της Ντ. Χιλ για την επιστροφή των Γλυπτών. «Είμαστε και οι δύο πάρα πολύ παθιασμένοι. Εγώ προσωπικά το πιστεύω ακράδαντα και όχι γιατί έχω ελληνικές ρίζες». Με καταγωγή από την Κω, δηλώνει περήφανη η Ελληνοαυστραλή και θυμάται τα παιδικά της χρόνια τους γονείς της να της μαθαίνουν να σέβεται την ελληνική κληρονομιά, τις παραδόσεις και την Ιστορία. Πήγε σε ελληνικό σχολείο στην Αυστραλία και επειδή το σπίτι τους ήταν απέναντι από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Σίδνεϊ , «δεν υπήρχε περίπτωση να μην πηγαίνω εκκλησία κάθε Κυριακή».

Η UNESCO

Αναφερόμενη στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, θεωρεί πως «η ελληνική κυβέρνηση δικαίως επιδιώκει να εξαντλήσει όλους τους τρόπους διεκδίκησής τους , συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας διαμεσολάβησης μέσω της UNESCO». Ωστόσο, «αν και το ελπίζω, δ

εν πιστεύω ότι οι Βρετανοί θα συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι τέτοιο». Παράλληλα, κρίνει τις «νομικές συμβουλές από τη διεθνούς φήμης ομάδα δικηγόρων που ήρθαν πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα ως μία επίσης θεμιτή εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εδώ και δεκαετίες τόσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο και το Βρετανικό Μουσείο αρνούνται να συζητήσουν με την Ελλάδα».

Εάν και ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε κανέναν ουσιαστικό ρόλο στην επίσκεψη της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ και της έγκριτης νομικής ομάδας που την συνόδευσε στην Αθήνα, θεωρεί πως η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέλος στην όλη προσπάθεια και «είναι καταπληκτικό που χρησιμοποιεί το όνομα για να υποστηρίξει και να προωθήσει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντική η διεθνής αναγνώριση και η ευρεία υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών που υπάρχει από το ζεύγος Κλούνεϊ και για αυτό τους είμαστε ευγνώμονες». Η ίδια σε κάθε περίπτωση, ελπίζει ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή τα Γλυπτά στην Ελλάδα, αλλά «ό,τι και αν συμβεί, εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μέχρι να το δούμε στην πράξη». Η άποψή της για τα Μάρμαρα είναι ότι κακώς αποκόπηκαν και ότι ανήκουν δικαιωματικά στο σπίτι τους που είναι η Αθήνα. «Μερικά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί , όπως ότι υπάρχουν στην Αθήνα υψηλά επίπεδα ρύπανσης ή ότι περισσότεροι τουρίστες τα απολαμβάνουν στο Λονδίνο απ’ ό,τι στην Αθήνα είναι νομικά αδύναμα και κουρασμένα» συμπληρώνει.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Όσο το ζευγάρι βρίσκεται στην Αυστραλία πάντα αναζητεί επιφανείς Αυστραλούς που θα συνδράμουν στον διεθνή αγώνα και, όπως λέει η Στ. Ζαμάγια, είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι δύο από τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής ήταν και δύο πρώην Αυστραλοί πρωθυπουργοί, ο Γκοφ Γουίτλαμ (ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε) και ο Μάλκολμ Φρέιζερ.

Το ζεύγος Χιλ έχει ένα μικρό σπίτι στην Κω, όπου μένει όποτε έρχεται στην Ελλάδα, αλλά και ένα δεύτερο στον Πόρο, το αγαπημένο νησί του Ντ. Χιλ, το οποίο λατρεύει και επιδιώκει σε κάθε ευκαιρία να επισκέπτεται. «Ένα από τα αγαπημένα μου ταξίδια στην Ελλάδα ήταν όταν επισκεφθήκαμε την Ουρανούπολη». Όποτε έρχεται στην Αθήνα επισκέπτεται ασφαλώς και την Ακρόπολη, μνημείο που χαρακτηρίζει ως «μαγικό και πνευματικό». Θα πάει ξανά στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα για να βαπτίσει τα παιδιά των εξαδέλφων της και μετά θα πάνε με τον Ντ. Χιλ στην Κω και τον Πόρο. Έχει πτυχίο Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ , έχει εργαστεί στο κανάλι ABC, τον δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Αυστραλίας, ενώ σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.