Απέτυχε η βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας – Η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές 25 Ιανουαρίου

Απέτυχε η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα έλαβε 168 ψήφους. Παρών ψήφισαν 132 βουλευτές.

Κατόπιν τούτου η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πρέπει να θυροκολληθεί μέσα σε 10 μέρες. Αλλά στους… διαδρόμους της Βουλής “κυκλοφορεί” έντονα ότι το ΠΔ θα θυροκολληθεί ακόμη και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν, με πιθανότερες ημερομηνίες την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.

Το πρώτο πράγμα που θα κληθεί να κάνει η νέα Βουλή είναι να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Βουλή αποτυγχάνει να εκλέξει ΠτΔ.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι στην πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη και σχετική πλειοψηφία στην τρίτη.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ένταση δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, όταν βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, αλλά και συγκεκριμένων υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της ΧΑ προπηλάκισαν τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, o οποίος στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία ψήφισε τον Σταύρο Δήμα.

Επίσης, ο ο βουλευτής Π.Λαγός της Χρυσής Αυγής φέρεται να κινήθηκε προς την μεριά του υπουργού Άμυνας Νικόλαου Δένδια.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα – ενώ “παρών” δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές – με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

“Παρών” σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

«Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδος. Ίσως πολύ πιο κρίσιμες από ό,τι η οξύτητα του δημόσιου λόγου επέτρεψε στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί» δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας.
Πρόσθεσε:«Όλες, λοιπόν, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν, τώρα, υπέρτατο χρέος να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα και με πρόθεση συναίνεσης τις πραγματικές οικονομικές και διεθνοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι αυτό που μας ενώνει είναι υψηλότερο, ισχυρότερο και διαρκέστερο, από οτιδήποτε άλλο. Είναι η Ελλάδα».

Ο κ. Δήμας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους βουλευτές που τον ψήφισαν, οι οποίοι «αποτελούν καθαρή πλειοψηφία της εθνικής Αντιπροσωπείας, παρότι δεν συμπληρώθηκε ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα αριθμός των 180», καθώς και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που πρότειναν την υποψηφιότητά του και τόνισε:

«Πιστεύω ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή. Η απόφαση όμως που έλαβε, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προβλέψεις του Συντάγματος, είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή».
Επίσης, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα με την προσφυγή στις κάλπες και πως το πολιτικό σύστημα μαζί με τον ελληνικό λαό οφείλει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. «Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που έχει τώρα πραγματική σημασία είναι το συμφέρον της Πατρίδας και του ελληνικού λαού», επισήμανε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως κατά την προεκλογική περίοδο θα φανερωθεί η «αλήθεια» για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Όχι λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί και τρομοκρατία. Αλήθεια και ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός., δίνοντας το στίγμα για την επόμενη περίοδο.

«Φτάσαμε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην άκαρπη ψηφοφορία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «όλοι όσοι καταψήφισαν» την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα «φέρουν ακέραια την ευθύνη για μια εξέλιξη που δεν την ήθελε η ελληνική κοινωνία».

Τόνισε δε πως «δυστυχώς, μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές».

ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την αποτυχία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως η ώρα της αλήθειας έφτασε και πως “ο κάθε έλληνας και η κάθε ελληνίδα κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους” .

Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι και μετεκλογικά παρών και ως εγγυητής των εξελίξεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η Βουλή διαλύεται λόγω του εκβιασμού των θεσμών και πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές με “τη σύμπλευση των ετερόκλητων δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και της Χρυσής Αυγής.

Όπως διευκρίνισε κανείς δεν μπορεί να είναι εγγυήτης της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα νέα κόμματα, δείχνοντας εμμέσως το Ποτάμι και φυσικά το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: πως “αυτό το ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει μετεκλογικά κανένα άλλο κόμμα, ούτε από την Αντιπολίτευση, αλλά ούτε και νέα κόμματα, σε ρόλο νέας ΔΗΜΑΡ”.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας όπου δεν έγινε εφικτή η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη δήλωσή του δίνοντας τα συγχαρητήριά του στις ομάδες διάσωσης που έπραξαν το καθήκον τους και εκφράζοντας το θρήνο του για τα θύματα του Norman Atlantic.

“Και τώρα να περάσουμε στα ευχάριστα” ήταν η επόμενη ατάκα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο γεγονός πως η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές μετά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέδειξαν πως η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πως οι βουλευτές δεν θα μπορούσαν να μην ανταποκριθούν στη λαϊκή βούληση.

Όπως σημείωσε, σήμερα αποχωρεί η κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία σημείωσε πως λεηλάτησε την κοινωνία και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις εκλογές ο λαός θα στείλει στο παρελθόν τα μνημόνια και τη λιτότητα.