Ενδεχόμενο Grexit αν αθετηθούν οι συμφωνίες με την τρόικα

Για «νέα κρίση» στην Ελλάδα και «ενδεχόμενο εξόδου» από την ευρωζώνη (Grexit) κάνουν λόγο δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ, τόσο με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, όσο και με εκτενείς αναλύσεις, μετά την αποτυχία της Βουλής των Ελλήνων να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Νέηλ Ίρβιν παρατηρεί ότι το ενδεχόμενο του «Grexit» έχει επιστρέψει, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως υπογραμμίζει, μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα ξεκινούσε αντιπαράθεση μεταξύ του πιθανού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας».

Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 – 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».

Στην ανάλυση της εφημερίδας υπογραμμίζεται ότι «αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ την περίοδο 2010 – 2012, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» αλλά «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανταπόκριση του Associated Press που αναφέρει ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».

Όπως σημειώνεται, «ο οίκος Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι ασαφές κατά πόσον ένα κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του» και «ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τους κινδύνους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας».

Ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους «κινδύνους περαιτέρω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», προσθέτοντας ότι «ούτε το κόμμα που ηγείται (των δημοσκοπήσεων) θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό ενός συνασπισμού».

Σε ανάλυση του για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο Mark Gilbert παρατηρεί ότι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να απορρίψει τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, για την Προεδρία της χώρας, «επαναφέρει την αναταραχή» στην Ευρώπη.

Πηγή:skai.gr
[]