Η βαρυχειμωνιά σφυροκοπάει όλη τη χώρα

Η κακοκαιρία έχει ήδη να χτυπάει τη χώρα από άκρη σε άκρη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλά χωριά και το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο της χώρας.

Το σφοδρό κύμα χιονιά που πλήττει από το πρωί και την Αττική θα συνεχιστεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα, ενώ τα φαινόμενα σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα έχουν ύφεση από το απόγευμα της Πέμπτης.
Tα πρώτα προβλήματα έχουν αρχίσει ήδη και στην Αττική, καθώς από το πρωί χιονίζει κυρίως στα βόρεια προάστια, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους νιφάδες θα δουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στο κέντρο της Αθήνας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται την τελευταία ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου- Ωρωπού, Καλάμου- Ωρωπού, Καπανδριτίου- Αφιδνών και Ιπποκράτειου Πολιτείας, λόγω της χιονόπτωσης.

Φωτογραφία από τον δήμο Πεντέλης
Φωτογραφία από τον δήμο Πεντέλης

Στον παράδρομο της Εθνικής Οδού στο ύψος της Μαλακάσας, όπου πραγματοποιούνταν εκτροπή προς την Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, καθώς έχει μειωθεί η χιονόπτωση.

Την ίδια ώρα διακοπή της κυκλοφορίας έχει επιβάλλει η τροχαία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ. Λόγω έντονης χιονόπτωσης, η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής στις περιοχές Ψάθας, Πόρτο Γερμενό, Οινόης, Βίλιων, Αλεποχωρίου και επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Δερβενοχωρίων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιονίζει ακατάπαυτα, από το πρωί σήμερα, στα ορεινά της Πελοποννήσου, ενώ τις τελευταίες δύο ώρες είναι σε εξέλιξη χιονοθύελλα στην κεντρική Πελοπόννησο, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Μέσα στην Τρίπολη το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην πόλη, και κυρίως σε δρόμους με μικρή κίνηση. Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται, επίσης, η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο Λεβίδι, από ακινητοποιημένη νταλίκα που δεν είχε αλυσίδες, έχουν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 14ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μανθυρέας, λόγω έντονης χιονόπτωσης, ενώ αρκετά αυτοκίνητα έχουν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, αν και σε ορισμένα σημεία τού δρόμου στην Αρκαδία η κίνηση γίνεται με δυσχέρεια και με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, ο οποίος έκανε έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και να μην μετακινούνται με τα αυτοκίνητα ασκόπως.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων βρίσκονται στον δρόμο κι έχει αρχίσει ο εκχιονισμός και η ρίψη αλατιού, ενώ για το έργο του εκχιονισμού έχουν μισθωθεί και ιδιωτικά μηχανήματα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τη νταλίκα στο Λεβίδι και άνοιξε η εθνική οδός Τρίπολης- Σπάρτης, που είχε διακοπεί η κυκλοφορία από την έντονη χιονόπτωση στο ύψος της Μανθυρέας.

Από την Τρίπολη προς τη Σπάρτη, τα αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
Σε ετοιμότητα παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την αντιμετώπιση του χιονιά.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αποχιονισμοί, σε περιοχές των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται και τα συνεργεία ρίχνουν αλάτι στο δρόμο, ούτως ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός παγετού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαρβαρούσης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η χιονόπτωση στην Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τα Γρεβενά συνεχίζεται, αν και είναι αραιή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 109 μηχανήματα έχουν, ήδη, βγει στους δρόμους για να τους καθαρίσουν από το χιόνι, σε περιοχές που πλήττονται από τη χιονόπτωση και τον παγετό. Στα λευκά “ντύθηκαν”, για λίγο, οι πόλεις της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά και πόλεις και περιοχές της Περιφέρειας (Σκόπελος, Σκιάθος, ορεινός όγκος Πηλίου, Τρίκαλα, Ελάτη,Περτούλι,Ελασσόνα (προς Κατερίνη και Κοζάνη), Σαραντάπορο, Νεράιδα, Ρεντίνα κ.ά).

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν έχουν αναφερθεί χιονοπτώσεις, όμως η υπηρεσία πολιτικής προστασίας παραμένει σε επιφυλακή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές, στη Δυτική Μακεδονία, ισχύουν διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων, παγετών, βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου)- από 18ο -28ο χλμ.- και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο – 50ο χλμ. Στο νομό Πέλλας, στην επαρχιακή οδό Κερασιάς – χιονοδρομικό κέντρο “Βόρρας”.

Στη Δυτική Μακεδονία, σ΄ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ή ειδικού τύπου χειμερινών ελαστικών, εκτός της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης, από το 28ο χλμ (μέχρι όρια Π.Ε. Κοζάνης και Πέλλας), της πεδινής περιοχής Αμυνταίου, της εθνικής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), από 25ο – 10ο χλμ., της εθνικής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς) 10ο – 25ο χλμ., της Ε.Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο – 28ο χλμ., της εθνικής οδού Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο – 50ο χλμ., της Ε.Ο Γρεβενών – Τρικάλων, από 15ο εώς 30 χλμ., της επαρχιακής οδού Ελασσόνας- Δεσχάτης-Καλαμπάς, από 32ο εως 50ο χλμ. και της επαρχιακής οδού Δεσχάτης – Καρπερού.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η στάθμη του νερού βρίσκεται στα 6,20 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 6 μέτρα (στους Κήπους).

Στη Ροδόπη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών, στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος – Δοκού – Κάλχα – Ποντικόρεμα – Λισσός – Ιάσιο – Έβρενο – Στρύμη – Αετοκορυφή – Διώνη και Κομψάτου, περιοχή Μωσαϊκού.

Στην περιοχή της Ορεστιάδας εξάλλου, καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος της Τ.Κ Ορμενίου και σε μήκος (10) μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, στο νομό Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χ/Κ «Βόρρας», από 11ο – 25ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγάλων Λειβαδιών (νομός Κιλκίς), στην επαρχιακή οδό Βέροιας – χιονοδρομικού κέντρου Σελίου (από 19ο – 26ο χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 89ο – 98,3ο χλμ., στην δημοτική οδό Νάουσας – χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια από 10ο – 17ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου, από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.

πηγή: newsIt.gr