Η κακοκαιρία ταλαιπωρεί την Ελλάδα

Αθήνα

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών, όπου από τα ξημερώματα είχε κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα…

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται το πρωί της Τετάρτης, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων οδηγών ΙΧ και βαρέων οχημάτων που έχουν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο 104χλμ έως 107 χλμ λόγω χιονιού.Τα προβλήματα άρχισαν όταν δίπλωσε ένα φορτηγό και έκλεισε το δρόμο, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ουρά οχημάτων.Τα ξημερώματα, δε, στο σημείο ακινητοποιήθηκαν μια αλατιέρα κι ένα εκχιονιστικό όχημα που θα διεξήγαγαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών.Οδηγοί δηλώνουν ότι βρίσκονται ακινητοποιημένοι στο σημείο από τις 04:00, χωρίς καμία βοήθεια από τις αρχές και την εταιρία εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου.Όπως όλα δείχνουν, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα πάρει αρκετό χρόνο, καθώς και οι καιρικές συνθήκες θα είναι χειρότερες σήμερα.

(πηγή-Newsroom ΔΟΛ)

Με πολύ κρύο και χιόνι ξύπνησαμε σήμερα καθώς ο χιονιάς συνεχίζει την… επέλασή του, που έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα. Στην Πεντέλη και την Πάρνηθα χιονίζει, οι αρχές έχουν ρίξει αλάτι στους δρόμους αλλά η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία και αλυσίδες.
Στην Πεντέλη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι τον Άγιο Πέτρο, ενώ στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω.

Στον κόμβο της Σπάρτης, οδηγοί έχουν ακινητοποιηθεί στο χιόνι και το κρύο από τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης και ακόμη περιμένουν βοήθεια!
Στην Αττική Οδό, στο ύψος του Ασπρόπυργου οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί που οδηγοί που έχουν περάσει από το σημείο προειδοποιούν άλλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!

Αργά το βράδυ εξάλλου άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος στο ύψος της Νεμέας και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου η κυκλοφορία διεξαγόταν πολύ αργά και σταθερά. Στο ύψος της Τσακώνας, άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος στο ρεύμα προς Καλαμάτα.

Σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και στα δύο ρεύματα, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και αργά, ενώ η είσπραξη των διοδίων ανεστάλη σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου.
Διεκόπη και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης από το ύψος της διασταύρωσης Καρυών στο 30ο έως το 25ο χιλιόμετρο και κλειστός είναι ο δρόμος Σπάρτη -Λογγανίκος – Μεγαλόπολη.

Με αλυσίδες και με δυσχέρεια η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δίκτυο της κεντρικής Πελοποννήσου, ενώ αρκετά είναι τα αποκλεισμένα χωριά στην ορεινή Πελοπόννησο, από τη χιονόπτωση.

Το βράδυ έγινε και επιχείρηση της Πυροσβεστικής με ερπυστριοφόρο όχημα για την απομάκρυνση δύο ανθρώπων από τα αυτοκίνητά τους που εγκλωβίστηκαν από το χιόνι στην περιοχή της Αλαγονίας στη Μεσσηνία.
Μεγάλη και η ταλαιπωρία των οδηγών που κινήθηκαν στην κεντρική Πελοπόννησο από το χιονιά, γι’ αυτό και οι οδηγοί καλούνται στο μέτρο του δυνατού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι, εφόσον είναι αναγκαίες, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών.

Προβλήματα και στα λιμάνια

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ήδη απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο προς τον Αίγινα με πλοία κλειστού τύπου.

Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα. Κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή-Θάσος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθο.

Η εθνική μετερεωλογική υπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για βορειοανατολικό βορειοδυτικό κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, Θρακικό, Στενό Καφηρέα Νότιο Ευβοϊκό και θάλασσα Κυθήρων

(πηγή-newsit.gr)