ΗΠΑ: Ο Αντόνιο Μάρτιν έβγαλε όπλο στον αστυνομικό που τον σκότωσε

ipa_b2Αθωωτική για τον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε έναν 18χρονο μαύρο Αμερικανό την περασμένη εβδομάδα είναι η έκθεση της αμερικανικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, ο Αντόνιο Μάρτιν είχε στρέψει το όπλο του στον αστυνομικό που τον πυροβόλησε.

Ο Μάρτιν σκοτώθηκε στις 23 του μηνός σε πρατήριο καυσίμων του Μπέρκλεϊ, πολύ κοντά στο Φέργκιουσον, στις κεντρικές ΗΠΑ, όπου νέες ταραχές ξέσπασαν τον Νοέμβριο μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον Αύγουστο τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν.

Αντίθετα με τον Μπράουν, ο Μάρτιν ήταν οπλισμένος κατά συμπλοκή και απείλησε να πυροβολήσει τον αστυνομικό, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρκλεϊ Φρανκ Μακ Κολ σε συνέντευξη Τύπου. “Ο Μάρτιν ήταν οπλισμένος, προσπάθησε να πυροβολήσει όταν έστρεψε το όπλο του στον αστυνομικό. Ο αστυνομικός φοβήθηκε για τη ζωή του, υποχώρησε και καθώς υποχωρούσε, πυροβόλησε τρεις φορές”. Σύμφωνα με τον Μακ Κολ, μάρτυρες επιβεβαίωσαν την εκδοχή αυτή.

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας διακρίνεται μια φιγούρα που κραδαίνει ένα όπλο προς την πλευρά ενός περιπολικού.

Συνάντηση Μπλάζιο-συνδικάτων

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε συνάντηση με εκπροσώπους πέντε συνδικάτων της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης που πρόσφατα κλιμακώθηκε εξαιτίας της δολοφονίας δύο αστυνομικών μέσα στο περιπολικό τους εν ώρα υπηρεσίας.

Η συνάντηση στην οποία μετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον “επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση ενός χρήσιμου διαλόγου και στην εύρεση τρόπων” προσέγγισης αστυνομίας και πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας Φιλ Ουάλζακ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στη συνάντηση δεν υπήρξε πρόοδος.

Ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο. Δέχθηκε επικρίσεις από την αστυνομία της πόλης μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών στις 20 του μηνός στο Μπρούκλιν από ένοπλο διαταραγμένο άνδρα που δήλωνε ότι ήθελε να εκδικηθεί για τους θανάτους δύο μαύρων από αστυνομικούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Οι επικεφαλής δύο συνδικάτων είχαν κατηγορήσει τον δήμαρχο ότι έχει αίμα στα χέρια του μετά τη διπλή δολοφονία, εκτιμώντας ότι τροφοδότησε την ένταση υιοθετώντας μια υπερβολικά ήπια στάση απέναντι στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας που κατήγγελλαν τους θανάτους μαύρων.

“Ο δήμαρχος και ο αρχηγός της αστυνομίας είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την εγκληματικότητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της, να στηρίξουν τους ένστολους, άνδρες και γυναίκες, που με αυταπάρνηση μας προστατεύουν κάθε μέρα, καθώς και να βρουν τρόπους προσέγγισης της αστυνομίας και των πολιτών”, πρόσθεσε ο Ουάλζακ.

“Βασική μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των αστυνομικών μας και των πολιτών μας. Δεν υπήρξε απόφαση. Πιστεύουμε ότι οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις λέξεις, και το μέλλον θα δείξει”, δήλωσε ο Πατ Λιντς, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών συνδικάτων (PBA).

News.gr