Τα γράμματα μικρών και μεγάλων στον Άγιο Βασίλη

Θεσσαλονίκη
Είναι γεμάτα χρυσόσκονη, λιχουδιές, σοκολάτες, δωράκια και ζωγραφισμένα με αγάπη και προσμονή. Τα δεκάδες χιλιάδες γράμματα ανθρώπων κάθε ηλικίας προς τον Άι Βασίλη κατέκλυσαν και φέτος το αρμόδιο τμήμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Τη φωτογραφία έχουν παραχωρήσει τα ΕΛΤΑ και δημοσιεύεται στο in.gr

Τη φωτογραφία έχουν παραχωρήσει τα ΕΛΤΑ και δημοσιεύεται στο in.gr

Πέρα από τις ζωγραφιές, τα… ορνιθοσκαλίσματα των νηπίων που που ίσα που καταφέρνουν να γράψουν με τη βοήθεια των γονιών τους το όνομά τους, τα γράμματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή κι αυτός είναι τα δώρα.

Εκτός, όμως, από τα δώρα, τα παιδιά γράφουν στον Άγιο Βασίλη για την κατάσταση της οικογένειάς τους, το πώς περνούν κάθε ημέρα, ορισμένα τού «εξομολογούνται» τι τους ενοχλεί στο σπίτι ή το σχολείο και διάφορες άλλες πτυχές της καθημερινότητάς τους. Άλλα πάλι, δεν ζητούν δώρα, αλλά δουλειά για τους γονείς τους.

«Αγαπημένε μου Άι Βασίλη. Τι κάνεις φέτος; Πέρασε ένας χρόνος…» είναι μια από τις πιο συνηθισμένες εισαγωγές των γραμμάτων που στέλνουν τα παιδιά, που απευθύνονται με οικείο ύφος σε ένα από τα πλέον αγαπημένα τους πρόσωπα.

Βέβαια, δεν λείπουν και τα παιδιά εκείνα που ήταν… άτακτα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως ζητούν από τον Άι Βασίλη να τους συγχωρέσει.

«Τα παιδιά παραμένουν παιδιά […] Μερικά απολογούνται ότι δεν ήταν πολύ καλά παιδιά, αλλά ζητάνε το δώρο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη του τομέα δημοσίων σχέσεων των ΕΛΤΑ Ελένη Κοντού, προσθέτοντας ότι πολλές φορές «βρίσκουμε γράμματα που ακυρώνουν το προηγούμενο», αφού οι αποστολείς μετανιώνουν γι’ αυτό που ζήτησαν και αλλάζουν γνώμη.

Δεν λείπουν και τα παιδιά που παραπονιούνται στον Άι Βασίλη για το δώρο που πήραν την προηγούμενη χρονιά, όμως τον… συγχωρούν και συνεχίζουν να τού γράφουν γράμμα. Άλλα πάλι, γράφουν γράμματα και για τα μικρά τους αδέλφια που δεν πηγαίνουν, ακόμη, στο σχολείο.

Δεν λείπουν κι εκείνα που δίνουν στον Άι Βασίλη οδηγίες για να φθάσει στον σωστό προορισμό και να πάρουν το δώρο τους: «Δεν θα είμαι στο σπίτι, φέτος, θα πάμε στον παππού» γράφει ένα παιδί και κάνει αναλυτική περιγραφή για το πού βρίσκεται το σπίτι του παππού ώστε να μην χάσει τον δρόμο ο αγαπημένος του άγιος.

Υπάρχουν και παιδιά που επιδεικνύουν πνεύμα αλληλεγγύης, αφού, όπως ανέφερε η κ. Κοντού, «υπάρχουν και αυτά που θυμούνται όσα παιδιά δεν έχουν και ζητούν να πάρουν ένα φθηνότερο δώρο για να μπορέσει ο Άι Βασίλης να πάρει και κάτι σ’ αυτά».

Γράμμα στην ελπίδα

Εκτός από την προσμονή των παιδιών, υπάρχουν και ενήλικες που στέλνουν γράμμα στον Άι Βασίλη. Σε ορισμένα από τα γράμματα αποτυπώνεται η θλίψη -ενίοτε και η απόγνωση- από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Όλα τους τα συναισθήματα «συμπυκνώνονται» σε μια φράση που απευθύνεται στον Άι Βασίλη: «Ξέρω ότι δεν υπάρχεις, αλλά είσαι μια ελπίδα. Δεν θέλω να σβήσει η ελπίδα».

Δεκάδες χιλιάδες γράμματα για τον Άι Βασίλη

Στο τμήμα των… «βοηθών» του Άι Βασίλη, στα ΕΛΤΑ, οι υπάλληλοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, έχοντας, εδώ και 25 χρόνια, απαντήσει σε όλους όσοι έστειλαν γράμμα. «Απαντάμε σε όλα τα παιδιά, σε όσους έχουν απ’ έξω (στον φάκελο) το ονοματεπώνυμό τους- όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους» σημείωσε η κ. Κοντού.

«Τα γράμματα συλλέγονται από όλα τα ταχυδρομεία της Ελλάδας, φθάνουν στο κέντρο διαλογής και από εκεί, ξεχωρίζονται και φθάνουν στο γραφείο μας» δηλώνει η κ. Κοντού, επισημαίνοντας πως περισσότερα από 40.000 γράμματα για τον Άι Βασίλη έχουν φτάσει στα ΕΛΤΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ