“Μικρή Αλάσκα” η Ελλάδα – Σταδιακή βελτίωση του καιρού

Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους, σε όλη τη χώρα.

Στην Εύβοια, 13 χωριά έχουν αποκλειστεί λόγω των χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αποκλεισμένα είναι τα χωριά: Στρόπωνες, Λάμαρι, Μετόχι, Καμπιά, Λυμνιώνας, Πολύλοφος, Αγ. Σοφία, Μύλοι, Γλυφάδα, Αγριοσυκιά, Κερασιά, Κοτσικιά, Νίκη.

Χιονισμένο το τοπίο στη Χίο
Χιονισμένο το τοπίο στη Χίο

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι έχει χιονίσει ακόμη και στη Χίο, όπου μάλιστα έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό δίκτυο στα βόρεια του νησιού.

Ο επαρχιακός δρόμος Χίου – Βολισσού έχει μεν καθαρισθεί από τα χιόνια, στο τμήμα από το Ρημόκαστρο έως τη διασταύρωση του Πιτυούς, ωστόσο στην περιοχή βρέχει και σε ορισμένα σημεία η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Οι μεγαλύτεροι όγκοι χιονιού στο οδόστρωμα είχαν πέσει λίγο πριν τη διασταύρωση προς Αυγώνυμα, στο 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού, ενώ ειδικά μηχανήματα και συνεργεία των δήμων έχουν καθαρίσει τους δρόμους σε Κηπουριές και Σπαρτούντα.

Το σπάνιο για τη Χίο φαινόμενο του χιονιού εκμεταλλεύθηκαν μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι ανέβηκαν κυρίως στην περιοχή του 18ου και απόλαυσαν τον χιονοπόλεμο.

 

Τι καιρό θα κάνει σήμερα

Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε σήμερα, Παρασκευή, στα δυτικά και βόρεια με λίγες νεφώσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε νεφώσεις με λίγες χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές περιμένουμε χιονόνερο. Στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -14 εως 4 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 8 βαθμούς, στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη από 8 εως 11 βαθμούς και στη Ρόδο από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε βελτιωμένο καιρό. Χιονόνερο θα πέσει αρχικά στα πεδινά του νομού, ωστόσο στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα θα εξακολουθεί να χιονίζει. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εως 6 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλύτερο καιρό, λιακάδα με δόντια καθώς το κρύο θα είναι τσουχτερό. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 εως 3 βαθμούς κελσίου.

Πηγή:newsIt.gr