Πώς να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό μετά τα 40

BBhxkjhΤι πρέπει να τρώτε

Σελήνιο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο είναι πηγή αντιοξειδωτικών. Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με την απώλεια μνήμης, την κακή διάθεση, το άγχος και την μειωμένη γνωστική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το ψωμί ολικής άλεσης, ο τόνος, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί.

Σοκολάτα

Έχει αποδειχθεί ότι η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο χάρη στα αντιοξειδωτικά και την καφεΐνη που περιέχει. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας διεγείρει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, βελτιώνοντας έτσι την απόδοσή του.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου -γι’ αυτό προτείνονται από τους γιατρούς στις εγκύους. Τα ω-3 οξέα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των ηλεκτρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλό. Τα καρύδια, ο σολωμός και οι σαρδέλες είναι μερικές από τις πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τι πρέπει να κάνετε

Διάβασμα

Για να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση, διαβάστε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο κάθε μέρα. Το διάβασμα ενεργοποιεί τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τη μνήμη.

Καλός ύπνος

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σχέση καλού ύπνου-πνευματικής διαύγειας. Ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αφομοιώσει τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, τα όνειρα αποτελούν μικρά «ξεσπάσματα» του εγκεφάλου που λειτουργούν ανακουφιστικά γι’ αυτόν.

Γρίφοι/Σπαζοκεφαλίες

Το μυαλό χρειάζεται προκλήσεις για να διατηρηθεί σε εγρήγορση. Λύστε σταυρόλεξα και Sudoku, φτιάξτε παζλ και ασχοληθείτε με την επίλυση γρίφων. Δώστε στον εγκέφαλό σας λόγους να… βάλει τις μηχανές στο φουλ!

 

MSN.com