Βούτηξαν στον Βόσπορο για τον σταυρό

Με λαμπρότητα – και χιονιά!- εορτάστηκαν και στην Κωνσταντινούπολη  τα Θεοφάνια, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου . Πολλά άτομα, άνδρες και γυναίκες και  όχι μόνον Ορθόδοξοι χριστιανοί, βούτηξαν  στα παγωμένα νερά στην αποβάθρα του Φαναρίου στον Κεράτιο Κόλπο (Χαλίτς) όταν έριξε τον Σταυρό ο Πατριάρχης. Για το ποιος έπιασε τελικά τον Σταυρό υπάρχει μπέρδεμα με τα ονόματα : Σύμφωνα με το ”Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων” (ΑΠΕ) ο Τεοντόρ Πασέβ, από τη Βουλγαρία, ήταν αυτός που ανέσυρε  τον Σταυρό που είχε ρίξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην τελετή του καθαγιασμού των υδάτων. ”Είμαι πολύ ευχαριστημένος” δήλωσε ο Πάσεβ καθώς παρέδιδε τον Σταυρό στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,, μετέδωσε και η  κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.Ελληνικό εκκλησιαστικό σάιτ μετέδωσε ότι τον Σταυρό  έπιασε ο Savas Ozbey, δημοσιογράφος.

Μπέρδεμα υπάρχει και ως προς τον αριθμό εκείνων που έπεσαν στα παγωμένα νερά : Το ΑΠΕ μετέδωσε ότι οι κολυμβητές ήταν πάνω από 20, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί νέοι Τούρκοι, ενώ η τουρκική τηλεόραση ανέφερε ότι ήταν 12 Ορθόδοξοι  νέοι.

Πλήθη προσκυνητών και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τόγκο Φορ Νανσιμπέ (Faure Gnassingbé) και η συνοδεία του, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρακολούθησαν από τις ακτές του Κεράτιου Κόλπου την καθιερωμένη πλέον τελετή του καθαγιασμού των υδάτων. Παρών και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης.

Αρχικά έγινε Θεία λειτουργία στο Πατριαρχικό ναό  του Αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με μεγάλη συμμετοχή πιστών που είχαν μεταβεί στην Πόλη και από το εξωτερικό.,Ακολούθως ολοι οι πιστοί κατευθύνθηκαν με πομπή στην εξέδρα του  Φανάριου στον Κεράτιο Κόλπο για την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Στο σημειο αυτό είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς πλήθη επισκεπτών και προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους είχαν επιβιβασθεί σε πλωτά μέσα για να παρακολουθήσουν καλύτερα την τελετή.

Την τελετή αναμετέδωσε δορυφορικά από τις συχνότητες της η ΝΕΡΙΤ και την αναπαρήγαγε το διεθνές πρακτορείο Associated Press.

πηγή:onalert.gr