Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015


Οι συλλήψεις από το χώρο των διαιτητών στο πλαίσιο των ερευνών μετά τις καταγγελίες Παναγή για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, το μακελειό στα γραφεία της εφημερίδας Charie Hebdo στο Παρίσι, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, η απόρριψη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αναπομπής του Προέδρου για την αναβολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις και οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

`Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πρώτες συλλήψεις για τα `στημένα`” πως στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλης Αργυρού και ο Μιχάλης Σπύρου, πρώην μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας. Αλλού αναφέρεται στην πρεμιέρα σήμερα της δίκης για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ. Επίσης, γράφει πως ο ΥΠΕΞ δήλωσε πως η δήλωση – ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε γιατί το ζήτησε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αιντα.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Χειροπέδες σε διαιτητές μετά τις καταγγελίες Παναγή” αναφέρει στο κύριο της θέμα πως μετά από πολυήμερες έρευνες η Αστυνομία πέρασε χθες χειροπέδες στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών και πρώην Βοηθό Διαιτητή Μιχάλη Αργυρού, καθώς και στον πρώην Βοηθό Διαιτητή Μιχάλη Αργυρού καθώς και στον πρώην Βοηθό Διαιτητή και πρώην μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας Μιχάλη Σπύρου. Αλλού αναφέρει πως απορρίπτεται η αναπομπή του Προέδρου σε σχέση με την αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις. Εξάλλου, γράφει πως στην κατάψυξη βρίσκεται η Κύπρος τα τελευταία 24ωρα, με τον καιρό να βελτιώνεται το Σαββατοκύριακο.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Χειροπέδες για διαιτητές” αναφέρεται στις συλλήψεις του Προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού και του Μιχάλη Σπύρου, πρώην μέλους της επιτροπής διαιτησίας της ΚΟΠ και υπεύθυνου των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και γράφει ότι οι καταγγελίες Παναγή έφεραν αποτελέσματα για τα σικέ. Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρεται στο μακελειό με 12 νεκρούς στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hedbo στο Παρίσι, δημοσιεύοντας και μεγάλη φωτογραφία. Επίσης γράφει πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις Κυπριακές Αερογραμμές και πως “διαφωνούν στην ημερομηνία για λουκέτο”.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια” αναφέρεται σε επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι υπονομεύουν θεσμούς κάποιοι εκφραστές τους, με αφορμή ανακοίνωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην οποία σχολίαζε αναφορές του κ. Κυπριανού στην υπόθεση Δρομολαξιάς. Αλλού γράφει για δυο συλλήψεις από το χώρο των διαιτητών στις οποίες προχώρησε χθες βράδυ η Αστυνομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το αποχετευτικό Σολιάς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και ότι η περιοχή “πνέει τα μένεα κατά της Κυβέρνησης και του Υπουργού Γεωργίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “`Μια βάρβαρη και άνανδρη επίθεση`” αναφέρεται στη χθεσινή επίθεση ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία στο Παρίσι του σατιρικού έντυπου Charlie Hebdo, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 πρόσωπα. Αλλού αναφέρεται στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, δημοσιεύοντας δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ότι το κόστος των ζημιών είναι μικρότερο από το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν το Δεκέμβριο οι πλημμύρες σε Λάρνακα και Κοκκινοτριμιθιά. Επίσης αναφέρεται στις αντιδράσεις μετά την έκδοση καινούργιας Navtex από την Τουρκία και την επιστροφή του Μπαρμπαρός.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)