Παραδόθηκε ο ένας, εντοπίστηκαν οι άλλοι δύο δράστες του μακελειού στο Charlie Hebdo

Παρίσι, Γαλλία

Παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 ατόμων στο περιοδικό Charlie Hebdo, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού.

ΝΕΏΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΝΑΦΈΡΟΥΝ ΌΤΙ :

Αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ θέλουν τους δύο υπόπτους για την επίθεση στο Charlie Hebdo να έχουν εντοπιστεί στην Αιν, βορειοδυτικά του Παρισιού.Οι δύο άνδρες -τα αδέλφια Κουισί- θεωρούνται βαριά οπλισμένοι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, έχουν καλάσνικοφ και εκτοξευτές ρουκετών.

Οι αναφορές θέλουν τους δύο άνδρες να αναγνωρίστηκαν από πρατηριούχο στη Βιλέρ-Κοτρέ της Αιν. Βρίσκονταν σε γκρίζο Clio με πινακίδες που δεν αντιστοιχούσαν στο όχημα.

O τρίτος που αναζητείτο σε σχέση με την επίθεση, ένας 18χρονος, είχε παραδοθεί τη νύχτα στην αστυνομία.

Η Γαλλία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό: Το πρωί της Πέμπτης, μία αστυνομικός έπεσε νεκρή από πυρά στα νότια του Παρισιού -περιστατικό που ακόμη δεν φαίνεται να συνδέεται με την επίθεση στο περιοδικό- και το τοπίο συμπληρώνουν ανησυχητικές αναφορές για βίαιες ενέργειες με στόχο μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Ο ΝΕΑΡΌΣ

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των τριών ενόπλων παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα μέσα ενημέρωσης. Είπε, επίσης, ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις Αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «επικίνδυνους».

Οι τρεις δράστες εισέβάλαν στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Η επίθεση αυτή είναι η πιο πολύνεκρη σε γαλλικό έδαφος εδώ και δεκαετίες.

Από τα πυρά των ενόπλων έπεσαν νεκροί 10 σκιτσογράφοι του περιοδικού και δύο αστυνομικοί.

Η αστυνομία εξέδωσε έγγραφο που απευθυνόταν στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή του Παρισιού όπου αναφέρονταν τα ονόματα των τριών δραστών. Στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κατονομάζονταΙ οι τρεις ένοπλοι ως Σαΐντ Κουατσί γεννημένος το 1980, Σαρίφ Κουατσί γεννημένος το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννημένος το 1996.

Οι αδελφοί Κουατσί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Ρόιτερς κυβερνητική πηγή.

Η αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι ένα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.

Άλλη αστυνομική πηγή δήλωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που αναζητά τους υπόπτους έχει προετοιμάσει επιχείρηση στο Ρεμς και ότι ήδη πραγματοποιούνται έφοδοι σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των ερευνών.

Σε βίντεο που καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα, ένας από τους δράστες ακούγεται να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ενώ παράλληλα ηχούν πυροβολισμοί. Ένας άλλος από τους δράστες φαίνεται να πλησιάζει έναν αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο και να τον πυροβολεί εξ επαφής, προτού μπει σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και εγκαταλείψει τη σκηνή.

Αστυνομικός δήλωσε ότι υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω επιθέσεις, ενώ περιέγραψε τη σκηνή στα γραφεία της εφημερίδας ως μακελειό. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

«Το συμβάν αυτό είναι κακό για όλους –ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους, παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι μια ευγενική θρησκεία. Υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει μια ήδη κακή κατάσταση», δήλωσε εργαζόμενη στην εφημερίδα.

Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε την Πέμπτη στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας σε σύντομο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό την έκκληση για ενότητα στη χώρα μετά την επίθεση.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμα που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για διάστημα τριών ημερών.

Newsroom ΔΟΛ