Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 11 Ιανουαρίου 2015

Ο απόηχος από την απόφαση για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, οι εκλογές στην Πάφο για ανάδειξη δημάρχου, οι πολιτικές εξελίξεις μετά την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX και  οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του  Κυπριακού κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Aegean, η διάδοχος” και γράφει ότι δυναμικά στο χώρο των αερομεταφορών της Κύπρου, μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, μπαίνει η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στις σημερινές εκλογές στην Πάφο για ανάδειξη δημάρχου και γράφει ότι τα κόμματα προσδίδουν τεράστια σημασία, ιδιαίτερα εκείνα της αντιπολίτευσης, τα οποία τεστάρουν την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κοιτάζοντας σε βάθος χρόνου. Αλλού, γράφει ότι “βγήκαν τα μαχαίρια στην ΕΔΕΚ” με πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος να ζητούν έκτακτο εκλογικό συνέδριο, μετά τα αλλεπάλληλα αρνητικά αποτελέσματα σε εκλογικές διαδικασίες και της μείωσης των ποσοστών του Κινήματος.

“Το μαύρο κουτί της μοιραίας πτήσης” είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο αερομεταφορέας που έγραψε τη δική του ιστορία, μέσα από μεγάλες προκλήσεις, έντονους κραδασμούς και λανθασμένες αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνώντων και της Βουλής, προσγειώθηκε δια παντός στο έδαφος. Αλλού, γράφει ότι συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι επί ποδός βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών για να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο χρέος, καθώς μεταξύ των χρόνων 2015 -2020 υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση λήξεων.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο “Το τραβά στα άκρα ο Ταγίπ”, γράφει ότι στα άκρα επιχειρεί να τραβήξει η Τουρκία την κρίση που προκάλεσε με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να αποτρέψει τους κυπριακούς σχεδιασμούς και να επιβάλει τους δικούς της. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ προσβλέπει σε μορατόριουμ ερευνών στην ΑΟΖ, υιοθετώντας τη λογική Άιντα και θεωρώντας ότι “όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη” πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και να επικεντρωθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, πρωτοσέλιδα, ότι με μάτια βουρκωμένα εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο Λάρνακας χθες οι τελευταίοι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών που άφησαν τα εκεί πόστα εργασίας τους.

“Εν ψυχρώ εκτέλεση του εθνικού μας αερομεταφορέα” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν ανησύχησε, όχι μόνο δεν ζήτησε χρόνο να μελετήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά παρουσιάστηκε σαν έτοιμη από καιρό να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κλεισίματος των Κ.Α. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για ξεπούλημα των κερδοφόρων οργανισμών του δημοσίου Cyta, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων “έναντι πινακίου φακής” και γράφει ότι οι τρεις οργανισμοί κατέγραψαν κέρδη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου τα τελευταία πέντε χρόνια. Η “Χ” γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαϊδης φαίνεται να ευνοεί την πολυθεσία σε ευαίσθητα τμήμα της εθνικής ασφάλειας, παραβιάζοντας, σε αντίθεση με δικές του δημόσιες διακηρύξεις, κάθε αρχή χρηστής διοίκησης, αξιοκρατίας και ισονομίας.

“Το ασυμβίβαστο επιτακτικά επανέρχεται στο προσκήνιο” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» και γράφει ότι το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείο ενός αρχηγού κόμματος και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αναλαμβάνει αγωγή 10 εκ. Ευρώ εναντίον της ΚΔ, θέτει ξανά επιτακτικά θέμα ρύθμισης της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Υπ. Συγκοινωνιών, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού, γράφει ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για επανάληψη των συνομιλιών, η Άγκυρα απαιτούσε από τη Λευκωσία να παρέμβει προς την ΕΝΙ για να καθυστερήσει την έναρξη της νέας γεώτρησης.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», με τίτλο “Τρόμος στο Παρίσι”, γράφει ότι σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε το Παρίσι τα τελευταία 24ωρα, αφού τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη γαλλική πρωτεύουσα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι στη Λευκωσία επικρατεί οργασμός διεργασιών με επίκεντρο το Προεδρικό ώστε να καταρτιστεί το πλάνο αντίδρασης μετά την έκδοση της νέας NAVTEX από την Τουρκία. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του προπονητή και νυν βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει θλιβερά τα τελευταία γεγονότα στους κόλπους του ποδοσφαίρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, με τίτλο “Οι κουρασμένοι από τα σκάνδαλα Παφίτες ψηφίζουν”, αναφέρεται στη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Πάφο για την ανάδειξη νέου δημάρχου με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων να αποτελεί ρεκόρ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, που διοργάνωσε  έξω από το κτίριο της γαλλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι ο ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  η οποία επιδόθηκε ανεπίσημα στα μέλη του Σ.Α., απευθύνει έκκληση και προς τις δύο πλευρές να απόσχουν από το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΜ)