Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 12 Ιανουαρίου 2015

 

Η νίκη του Φαίδωνα Φαίδωνος στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Πάφου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης η απόρριψη από πλευράς Τούρκων της βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία προς συνοδευτικό πλοίο του “Μπαρμπαρός” που χτύπησε σε νησίδα, η θέση της Κυβέρνησης για σαφή τοποθέτηση των ΗΕ στο Κυπριακό, η απουσία εξελίξεων στο θέμα των μισθών των κληρικών, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η πορεία στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας.

«Σαρωτική νίκη Φαίδωνος» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Αλήθειας», η οποία αναφέρεται σε “επιτυχία” του ΔΗΣΥ αφού είχε απέναντι το συνασπισμό ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και γράφει ότι βούλιαξε ο υποψήφιος της τριμερούς, ενώ η αποχή έφτασε το 46,6%. Αλλού η “Α” γράφει ότι συνοδευτικό πλοίο του “Μπαρμπαρός” χτύπησε σε νησίδα και ότι οι Τούρκοι αρνήθηκαν τη βοήθεια του Κέντρου Συντονισμού και Διάσωσης. Σε άλλο θέμα γράφει για “ιστορικό όχι στην τρομοκρατία από την πρωτεύουσα το φωτός”.

Η εφημερίδα “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Περίπατος Φαίδωνα, συντριβή τριμερούς” γράφει ότι “προσωπικό θρίαμβο” πέτυχε ο Φαίδωνας Φαίδωνος και ότι ο νέος δήμαρχος της Πάφου έλαβε ισχυρή εντολή, αφού οι δημότες της Πάφου του αναγνώρισαν ότι πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη των σκανδάλων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η απόφαση για μείωση των μισθών των κληρικών μπήκε στο συρτάρι ΄`για να μην χαλάσουν σχέσεις`. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος θα διεκδικήσει την Τετάρτη σαφή τοποθέτηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε ενώπιον του ΣΑ στις 26 Ιανουαρίου για το ποια πλευρά έχει την ευθύνη για την κατάσταση στο Κυπριακό.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Φαίδωνος `ανάβασις` στον σωρό τον σκανδάλων» γράφει πως καθαρή εντολή στον Φαίδωνα Φαίδωνος, για κάθαρση και εξυγίανση του Δήμου, έδωσαν οι δημότες της Πάφου, στις χθεσινές αναπληρωματικές εκλογές για τη δημαρχία της πόλης και ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ εκλέχθηκε Δήμαρχος Πάφου για τα επόμενα δύο χρόνια με ποσοστό 49,08% (4.609 ψήφους). Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση ζητά να τοποθετηθούν ξεκάθαρα τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλού αναφέρεται σε ευθύνες στον Κίκη Λαζαρίδη από τον Αρχιεπίσκοπο για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Ο «Φιλελεύθερος», γράφει στο πρωτοσέλιδό του, με τίτλο «Κυριάρχησε η απαξίωση», ότι με κυρίαρχο στοιχείο το μεγάλο ποσοστό αποχής, και κατ` επέκταση τη συνεχιζόμενη απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, η Πάφος εξέλεξε χθες νέο δήμαρχο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στην προσφερόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία βοήθεια για το συνοδευτικό σκάφος του “Μπαρμπαρός” που εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες το πρωί. Αλλού γράφει ότι στη Βρετανία μεταφέρθηκαν χθες τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών και ότι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σήμερα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για να ζητήσουν αποζημιώσεις.

Σημ. Η εφημερίδα “Χαραυγή” δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΑΡ)