Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό- Συνέντευξη με τον Βασ. Πριμικήρη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναπτύσσει, σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, ο συντονιστής του «Τμήματος Ελληνισμού Διασποράς» κ. Βασίλης Πριμικήρης, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής ( παλιό υπόλοιπο Αττικής) .

Τον συναντήσαμε στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015.

Η διάθεσή του, και λόγω …ονομαστικής του εορτής αλλά και των ενθαρρυτικών για το κόμμα του δημοσκοπήσεων, έδωσε την ευκαιρία μιας ανοικτής συζήτησης. Ωστόσο εδώ παρουσιάζουμε τις θέσεις του κόμματος που διεκδικεί την εξουσία δίχως δικά μας σχόλια ή παρατηρήσεις.

Ζητήσαμε, από τον κ. Πριμικήρη, μία πρώτη γενική τοποθέτηση στο θέμα «Απόδημος Ελληνισμός».

Βασικές θέσεις

Αναφερόμενος στις βασικές θέσεις, ο κ. Πριμικήρης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς «επετειακά». ΄Η όταν περνάει κρίση η Ελλάδα «να θυμώμαστε και τους Έλληνες της διασποράς».

Από όταν το κόμμα ήταν μία πολύ μικρή δύναμη μέχρι σήμερα που διεκδικεί την εξουσία, είπε ο κ. Πριμικήρης, «προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε θέσεις τις οποίες βάζαμε προς συζήτηση και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για τα ζητήματα του ελληνισμού της διασποράς». Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε να στηρίξουμε τους Έλληνες και τις οργανωμένες εκφάσεις του ελληνισμού της διασποράς».

Παρά το ότι, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, κινδυνεύει να καταντήσει ένα σλόγκαν, ο κ. Πριμικήρης τονίζει πως «εμείς πιστεύουμε ότι οι Απόδημοι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό και με τις επιστημονικές τους γνώσεις και με την εργατικότητά τους και με τον τρόπο ζωής τους. Είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, είναι άνθρωποι οι οποίοι ενσωματώνονται στην κοινωνία των χωρών υποδοχής, αλλά είναι και άνθρωποι που δεν θέλουν –οι περισσότεροι τουλάχιστον- να μην χάσουν και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Τη ρίζα, που λέμε, με την πατρίδα τους».

Για την Παιδεία

Περνώντας σε πιο συγκεκριμένα θέματα, ρωτήσαμε ποιό είναι το Πρόγραμμά τους για την ελληνική Παιδεία των νεαρών ομογενών μας. Ο κ. Πριμικήρης υποστήριξε ότι «ο βασικότερος άξονας της αυριανής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ελληνισμό της Διασποράς «θα είναι η ελληνόγλωση εκπαίδευση».

Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, όπως είπε, στα πλαίσια των διακρατικών συμφωνιών της Ελλάδας με τις χώρες υποδοχής, «να στηρίξουμε μια παιδεία για τα ελληνόπουλα του εξωτερικού, που βασικό της στοιχείο θα έχει το δημόσιο χαρακτήρα. Δηλαδή, την οικονομική στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης».

Απορρίπτοντας τη λογική του γκέτο, ο κ.Πριμικήρης υποστηρίζει ότι «πρέπει να παρέχεται μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει την ελληνικότητά τους, θα εμποδίζει την αναγκαστική αφομοίωσή τους στις κοινωνίες που ζούν και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα ίσες δυνατόητες με τους νέους των χωρών στις οποίες ζουν, αλλά και την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που παλιννοστήσουν».

Ρωτήσαμε πως θα το υλοποιήσουν αυτό. «Χρειαζόμαστε, είπε, ένα σχολείο το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμένοντας στην χώρα υποδοχής είτε στην Ελλάδα».

Ως καλύτερη λύση γι αυτό, ο κ.Πριμικήρης προκρίνει την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής. «Αυτή η λύση προσαρμόζεται με ευελιξία στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες των χωρών υποδοχής». «Ιδικά όμως για τα αμιγώς Ελληνικά σχολειά κύρια στις χώρες της Ευρώπης όπου έχουμε νέους μετανάστες λόγο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να δοθεί μια παράταση λειτουργίας τους λόγο της έκτακτης ανάγκης…

Για το ΣΑΕ

Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ένα σχέδιο», προκειμένου, όπως λέει στην PanhellenicPost ο κ. Πριμικήρης, να ανασυσταθεί και «να γίνει η τριτοβάθμια οργανωμένη έκφραση του ελληνισμού της Διασποράς”.

Ο ρόλος που -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει να δοθεί στο νέο ΣΑΕ εστιάζει στην διεκδικητική αποστολή του παράλληλα με τον εισηγητικό γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό το

Ο κ. Βασίλης Πριμικήρης.

Ο κ. Βασίλης Πριμικήρης.

υ χαρακτήρα.

Να υπερασπίζεται και να προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, ζητήματα που έχουν σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση ή τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής”, λέει ο κ. Πριμικήρης. 

Σύμφωνα με το “σχέδιο” η οικονομική τροφοδότηση του ΣΑΕ θα πρέπει να γίνεται στην πρώτη φάση από την πολιτεία αλλά και από τις οργανώσεις που εκπροσωπεί. “Στην πορεία και όσο ενισχύονται και μαζικοποιούνται οι διάφορες συλλογικότητες του απόδημου ελληνισμού που συμμετέχουν στο ΣΑΕ η προσφορά της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να περιορίζεται μέχρι και να μηδενισθεί”, λέει ο κ. Πριμικήρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τα φυσικά πρόσωπα να μπορούν να γίνουν μέλη του ΣΑΕ. “Μέλη του ΣΑΕ μπορεί να γίνουν εάν το θελήσουν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις”, υπο

στηρίζει ο κ. Πριμικήρης και προσθέτει:.

Τα φυσικά πρόσωπα θα συμμετέχουν μέσω αυτών των οργανώσεων. Επίσης μπορούν να ενταχθούν και οι κληρικό- λαικές κοινότητες στο ΣΑΕ”.

Φορολογικά Αποδήμων

Στο θέμα φορολόγησης των Αποδήμων ο κ. Πριμικήρης τονίζει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάλογο με την ομογένεια, θα λάβει υπόψη την ύπαρξη διμερών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας όπου χρειάζεται, μέχρι τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών, την χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν σε διάφορες χώρες”.

Η ψήφος των Αποδήμων

Ρωτήσαμε για το δικαίωμα της ψήφου.

Από θέση αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο κ. Πριμικήρης, ήταν είναι και θα είναι υπέρ στο να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες τις διασποράς που το επιθυμούν αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία ξεχωριστής εκλογικής περιφέρειας. “Προτείνουμε ένα μοντέλο που θα διασφαλίζει αφενός την ουσιαστική εκπροσώπηση των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή και αφετέρου θα εκφράζει διάφανα την πολιτική τους βούληση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες”.

Και εξηγεί: “Θα εκλέγονται βουλευτές Ελληνισμού της Διασποράς που θα προέρχονται από τους Απόδημους και θα είναι υποψήφιοι των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Ως προς την διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου”.

Ευχαριστήσαμε τον κ. Πριμικήρη ο οποίος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 4 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος οι θέσεις του για τον Απόδημο Ελληνισμό.