“Στη Συρία μέσω Τουρκίας η Μπουμεντιέν” δηλώνει ο τούρκος ΥΠΕΞ (upd)

Τις πληροφορίες που προέρχονταν από πηγές των γαλλικών αρχών ότι η Χαγιάντ Μπουμεντιέν, η χήρα του Αμεντ Κουλιμπαλί, πέρασε στη Συρία μέσω Τουρκίας επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η πλέον καταζητούμενη γυναίκα στη Γαλλία έφτασε στην Τουρκία από τη Μαδρίτη στις 2 Ιανουαρίου, πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, έμεινε σε ένα ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη, και πέρασε από την Τουρκία στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών αρχών, πέρασε σε συριακό έδαφος την Πέμπτη, την ημέρα που ο Κουλιμπαλί εκτέλεσε εν ψυχρώ την αστυνομικό στο παρισινό προάστιο Μονρούζ.

Χαγιάντ Μπουμεντιέν και Αμεντί Κουλιμπαλί

Χαγιάντ Μπουμεντιέν και Αμεντί Κουλιμπαλί

“Εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου προερχόμενη από τη Μαδρίτη. Υπάρχει οπτικό υλικό (που την εμφανίζει στο αεροδρόμιο). Στη συνέχεια κατέλυσε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε ξενοδοχείο στο Καντίκιοϊ (περιοχή που βρίσκεται στον ασιατικό τομέα της Κωνσταντινούπολης). Έπειτα πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, η 26χρονη Μπουμεντιέν δεν χρησιμοποίησε ποτέ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής Μαδρίτη-Παρίσι που είχε στην κατοχή της.

Η γαλλική αστυνομία περιγράφει την Μπουμεντιέν ως “οπλισμένη και επικίνδυνη”. Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, μόλις εντόπισε η Τουρκία τα ίχνη της Μπουμεντιέν ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι ποιο ήταν το δεύτερο άτομο μαζί με τον Κουλιμπαλί κατά τις ανταλλαγές των πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, καθώς οι γαλλικές αρχές εκτιμούσαν ότι το δεύτερο άτομο ήταν η αλγερινής καταγωγής σύντροφός του.

Στο μεταξύ, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε την ζωή σε μία αστυνομικό την Πέμπτη σε προάστιο του Παρισιού εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε την Κυριακή στο διαδίκτυο. Οι αρχές βρήκαν το κρυσφήγετό του το Σάββατο το βράδυ.