Σχόλια για την απουσία του Ομπάμα από το Παρίσι

Ουάσινγκτον
Την πορεία στο Παρίσι για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία έκαναν ιστορική τα 3,7 εκατομμύρια πολιτών που βγήκαν στο δρόμο μετά το Charlie Hebdo και λιγότερο οι ηγεσίες των 50 χωρών που είχαν βρεθεί στην κεφαλή της. Όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχόλια (έστω και… με εσωτερική σκοπιμότητα) έχει προκαλέσει η απουσία κορυφαίων αξιωματούχων από την πορεία στην γαλλική πρωτεύουσα: Παρούσα ήταν μόνο η πρέσβειρα, και ακόμη κι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης που βρισκόταν στην πόλη δεν φάνηκε στους δρόμους.

Το βράδυ της Κυριακής, τα αμερικανικά ΜΜΕ έδειχναν τις εικόνες από τη μεγαλειώδη και άνευ προηγουμένου πορεία στο Παρίσι. Ο θαυμασμός των παρουσιαστών για τον τρόπο που οι Γάλλοι είπαν όχι στον τρόμο και «ναι» στην Ελευθερία δεν έκρυψε την αμηχανία για ένα «κενό» στην κεφαλή της πορείας.

Πάντως τη Δευτέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Τζον Κέρι θα πάει την Πέμπτη στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας.

Αρκετά ΜΜΕ, όπως αναφέρει το Reuters, αναρωτήθηκαν γιατί στην κεφαλή της πορείας δεν βρισκόταν αν όχι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή έστω ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ακόμη κι ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, που βρισκόταν στο Παρίσι για συνάντηση με ευρωπαίους υπουργούς επί των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τον κίνδυνο επιθέσεων, δεν φάνηκε.

Στο CNN, ενδεικτικά, ακούστηκαν απλώς φωνές πως η απουσία αυτή έδωσε λάθος μήνυμα. Στο πιο εχθρικό για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Ομπάμα Fox, η παρουσιάστρια στηλίτευε την απουσία του Ομπάμα ρωτώντας «πού είναι ο πρόεδρος».

Την ευκαιρία δεν έχασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο Νιουτ Γκίνγκριτς (πρώην πρόεδρος της Βουλής και επίδοξος υποψήφιος του κόμματος για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές) που ανέφερε πως «η άρνηση του Ομπάμα να συμμετέχει» ήταν «συνέχιση της δειλίας».

Αντιθέτως πάντως, οι ίδιοι οι Γάλλοι πρόσεξαν μεν την απουσία του Ομπάμα αλλά δεν φάνηκαν να… παρεξηγούνται: Αρκετοί τηλεοπτικοί σχολιαστές σημείωσαν με «κατανόηση» το ότι θα ήταν ουσιαστικά αδύνατη η παρουσία του σε μία πορεία, δεδομένου του επιπέδου ασφαλείας με την οποία ο κάθε αμερικανός πρόεδρος πρέπει να κινείται σε ανοικτούς χώρους.

Newsroom ΔΟΛ