Ήλθαν και έφυγαν με την ψυχή γεμάτη Ελλάδα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ήταν μια βραδιά σαν κι αυτές που έπρεπε να ζούμε πιο συχνά στην Αθήνα. Μια χούφτα ελληνόπουλα της Αποδημίας, αποχαιρέτησαν την πατρίδα των γονιών τους ή και των παππούδων τους, ακόμη, χορεύντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς! Φωνάζοντας “όπα”!  Δηλώνοντας περήφανα για τις ελληνικές τους ρίζες, επιστρέφουν στις πατρίδες τους με γεμάτες  τις βαλίτσες και την ψυχή τους, Ελλάδα!

Εικοσιεπτά νέοι από την ομογένεια έλαβαν φέτος μέρος  στα χειμερινά προγράμματα φιλοξενίας, που διοργανώνει από το 2011 η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Τα προγράμματα αυτά, που, δυστυχώς,  είχαν διακοπεί τα τελευταία χρόνια για δημοσιονομικούς λόγους,  επαναδρομολογήθηκαν –ευτυχώς- από εφέτος, με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου και θα συνεχισθούν, όπως δήλωσε στην ΡΗΡ η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) πρέσβυς κυρία Αικατερίνη Κόικα (Catherine Koïka).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη έχουμε προαναγγείλει, υλοποιήθηκε από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα φιλοξενίας – συνάντησης νέων από χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και συγκεκριμένα της Ωκεανίας, της Λατινικής Αμερικής καθώς και της Νότιας Αφρικής.

Η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβυς κα Αικατερίνη Κόικα μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ, Χρήστο Μαλασπίνα.

Η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβυς κα Αικατερίνη Κόικα μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ, Χρήστο Μαλασπίνα.

 

Πρόκειται για νεαρούς ομογενείς, ηλικίας 15 έως 17 ετών, από περιοχές όπου αυτή την περίοδο  είναι κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να γνωρίσουν την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους και να επιστρέψουν στους τόπους κατοικίας τους έχοντας “κλείσει μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα”, όπως τα ίδια δήλωσαν στην ΡΗΡ.

Όπως περιέγραψε στην ΡΗΡ η κυρία Καγιάχα Παναγιώτα, προϊσταμένη του τμήματος Προγραμμάτων Φιλοξενείας της ΓΓΑΕ,  το πρόγραμμα περιέλαβε επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, Μυκήνες, Επίδαυρο, Ναύπλιο, σε Μουσεία, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ακρόπολη κ.α. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ομιλίες για την ελληνική Ιστορία και τον Πολιτισμό καθώς και διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Τις επιδόσεις τους στους παραδοσιακούς χορούς (σ.σ. πολλά παιδιά γνώριζαν ήδη ελληνικούς χορούς από τα σχολειά τους στην αλλοδαπή)  παρουσίασαν, με επιτυχία, το βράδυ της Δευτέρας 12 Ιανουαρίου, τελευταίο της παραμονής τους στην Αθήνα,  μπροστά στην Γεν. Δ/τρια της ΓΓΑΕ, Πρέσβυ κυρία Αικατερίνη Κόικα και τον αναπληρωτή Διευθυντή Χρήστο Δημητρίου, άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓΑΕ και ορισμένους συγγενείς τους, οι νέοι και οι νέες ομογενείς.

Η ΟΜΑΔΑ

Το γκρουπ των ομογενών μαθητών με την Διευθύντρια της ΓΓΑΕ, έξω από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Το γκρουπ των ομογενών μαθητών με την Διευθύντρια της ΓΓΑΕ, Αικατερίνη Κόικα, έξω από το ξενοδοχείο όπου φιλοξενήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για τους: Pizarro Borghi Topmas Juan, triantafilu Marina Alexia και  Paparigopulos Blas Andres,  από την Αργεντινή.

Carton Matthew, Kouskouris Dion, Hunt Tomothy Jhon, Karageorge Emanuel Yianni, Karsaki or Karsakis Rachil or Rachel, AroneY-Grogan Eleni, `πό την Αυστραλία.

Vardaramatow Zwetsch Dafne, Pereira De Almeida Kapatos Nikolas, από την Βραζιλία.

Σταυρινού Μάριος, Καπούτση Στεφανία, Steenkamp Gabriela Lily, Λαζανάκη Ελένη, Μαυρίκης Μάρκος,  Sarrimanolis Emmanuella, Diakoyannis Marissa, Στεφάνου Μιχαήλ, Στεφάνου Δήμητρα,  Anastassiou Alkiviadis, Komninos Marko Strato, Valamvanou Thaleia,Χατζηπασχάλης Παναγιώτης, Evangelou Gavriela, Μπαλαδάκη Ειρήνη, από την Ν. Αφρική. Και,

Marroquin Yika Madeleine Nicole,   από το Περού.

Όλοι οι συμμετέχοντες νέοι, μετά το πέρας της επίδειξης έλαβαν από την κυρία Κόικα, αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από το Θέατρο Δώρας Στράτου,  που είχε αναλάβει τα σεμινάρια παραδοσιακού χορού.

Η ΓΕΝ. Δ/ΤΡΙΑ της ΓΓΑΕ

Αναφερόμενη στο όλο Πρόγραμμα φιλοξενείας ομογενών μαθητών, η Διευθύντρια της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κυρία Αικατερίνη Κόικα, δήλωσε στην ΡΗΡ, αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης:

«Ήταν μια εμπειρία καταπληκτική. Γιατί ήλθα σε επαφή με αυτά τα παιδιά που αν και από πολύ μακρινές χώρες, αν και είναι παιδιά της δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρόλα αυτά έχουν θαυμάσια ελληνικά. Έχουν στην ψυχή τους την Ελλάδα. Ήταν απόλυτα συνεργάσιμα.  Ήταν παιδιά που είχαν ένα απίστευτο ενδιαφέρον, όπου και να πήγαν, ήξεραν πράγματα για την Ελλάδα, τους πήγαμε  στα μουσεία μας εδώ, στην Ακρόπολη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Είδαν, με την ευκαιρία της επετείου των 180 χρόνων της πόλης  των Αθηνών ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, μία εξαιρετικά ωραία έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών.  Πήγαν  στην Επίδαυρο στις  Μυκήνες, στο Ναύπλιο.

Μπροστά στις Καρυάτιδες, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μπροστά στις Καρυάτιδες, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σ’ όλες αυτές τις διαδρομές μαζί μας, έδειχναν ένα τεράστιο ενδιαφέρον και ήταν συγκινητικό ότι μας το έδειχναν με κάθε  τρόπο.

Πιστεύουμε ότι  είναι αυτοί που θα αποτελέσουνε τη ζωντανή γέφυρα ανάμεσα σε μας  -την μητρόπολη- και τους Έλληνες του εξωτερικού. Είναι η νέα γενιά, σ΄αυτό που ελπίζουμε! Είδαν και κείνοι αυτό που θα ΄θελαν να δουν από εμάς. Μιά Ελλάδα  που υπάρχει, που δημιουργεί που τους αγαπάει που έχει ένα σύγχρονο πρόσωπο. Τους φέρνει κοντά, τους συστήνει και τους γνωρίζει μεταξύ τους και τους δημιουργεί κίνητρο να έρχονται πιό συχνά στην Ελλάδα. Ήταν καταπληκτικά παιδιά!»

"Πηγαδάκι" κοροτσιών του γκρουπ με την Διευθύντρια της ΓΓΑΕ κα Κόικα κάτω από την Ακρόπολη.

“Πηγαδάκι” κοροτσιών του γκρουπ με την Διευθύντρια της ΓΓΑΕ κα Κόικα κάτω από την Ακρόπολη.

Ρωτήσαμε εάν το πρόγραμμα φιλοξενείας θα συνεχιστεί. «Το Πρόγραμμα, μας είπε, θα συνεχιστεί. Άλλωστε ξεκίνησε  από το καλοκαίρι με τα κατασκηνωτικά μας προγράμματα. Ο Υφυπουργός μας ο κ. Γεροντόπουλος μας υποστήριξε πάρα πολύ για να μπορέσουν να επανακκινήσουν τα προγράμματα. Συνεχίσαμε με μεγάλο μεράκι και πολλή δουλειά  τώρα το χειμώνα, με αυτά τα 27 παιδιά από το Νότιο Ημισφαίριο και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ούτως ή άλλως θα έχουμε τα κατασκηνωτικά μας προγράμματα φέτος το καλοκαίρι. Εκείνο δε που έχουμε σα σκέψη στην ΓΓΑΕ, ακριβώς επειδή βλέπουμε την ανταπόκριση  των ομογενών μας και ειδικά των παιδιών,  είναι να διευρύνουμε το πρόγραμμα. Να μπορέσουμε  να το εστιάσουμε ενδεχομένως και σε ορισμένες περιπτώσεις  συγκεκριμένες,  του τύπου παιδιά που προέρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδος, να μπορούμε κι αυτά να τα φιλοξενούμε.

Επίσης  να εναλλάσσουμε τις ηλικίες. Τώρα είχαμε  τις ηλικίες των 15 με 17. Τον Ιούνιο θα κάνουμε ενδεχομένως κάποια προγράμματα με παιδιά που είναι στο πανεπιστήμιο και ελπίζουμε και  αυτοί να είναι οι καλύτεροι πρέσβεις μας αύριο γιατί θα διατηρήσουμε μια ζωντανή επαφή μαζί τους.

Είτε είναι στο βόρειο, είτε στο νότιο ημισφαίριο. Η Ελλάδα είναι παντού. Έχει  ψυχή, έχει καρδιά, πάλλεται, είναι δημιουργική, είναι μια ωραία Ελλάδα που πρέπει να την έχουμε κοντά μας και να την στηρίζουμε».

Ακόμη, η κυρία Αικατερίνη Κόικα μας είπε ότι τη φορά αυτή επιλέγη το Νότιο Ημισφαίριο γιατί «είναι η περιόδος διακοπών καθώς αυτοί είναι στο καλοκαίρι τους και μπορούσαμε να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα γι αυτά τα παιδιά. ‘Αλλωστε, πρόσθεσε, θα υπάρξουν όπως σας είπα και άλλα προγράμματα εναλλακτικά και από άλλες χώρες».  Και κατέληξε: «Έχουμε φιλλόδοξους στόχους στην ΓΓΑΕ γιατί έχουμε καλά αποτελέσματα και έχω και πολυ καλό επιτελείο που με στηρίζει σ΄αυτό!».

Οι μαθητές παρακολουθούν σεμινάριο χορού στο Θέατρο Δώρας Στράτου.

Οι μαθητές παρακολουθούν σεμινάριο χορού στο Θέατρο Δώρας Στράτου.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Αναζητήσαμε και πετύχαμε κάποιες δηλώσεις από τα ίδια τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα Φιλοξενείας.

Από την Αυστραλία ο Mathew Carton,  μας είπε: «I feel very good. I’m excited. It was an amazing holiday or excursion to come to Greece. This is the second time. Last time I went to Rhodes from where my family».

Ο Μάρκος Κομνινός, από τη Ν. Αφρική, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι χώρα μου. Μ΄αρέσει.  Έρχομαι κάθε Αύγουστο! Και θα συνεχίσω να έρχομαι!»

Ο Άλκης Αναστασίου, επίσης από την Ν. Αφρική, επίσης επισκέπτεται τακτικά με την οικογένειά του την Ελλάδα. «Μ΄αρέσει πολύ η Ελλάδα.  Όλοι οι άνθρωποι είναι ζεστοί. Είναι ωραία χώρα». Πολύ καλά τα ελληνικά του, λέει ότι μέσα στο σπίτι του στην Αφρική, μιλάνε ελληνικά! Έχει γεννηθεί στη Ν. Αφρική.

Ο Timothy Hunt,  από την Αυστραλία, (Μελβούρνη) έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα (στην Ελλάδα έχει ξανάρθει) και δηλώνει εεντυπωσιασμένος από την Ακρόπολη “μου άρεσε πάρα πολύ. Επίσης το μουσείο της Ακρόπολης μου άρεσε πολύ. Και μεις στην Αυστραλία έχουμε Μουσείο, αλλά δεν είναι τόσο ωραίο, νομίζω!”.

Ο  Emanuel Karageorge,  από την Πέρθη, First time in Greece. It is very nice. the Everthing is excellent. It is very beautiful place to live.   Του είπαμε πως έξω κάνει κρύο, ενώ στην Αυστραλία είναι καλοκαίρι. «Yes, 40 points. I expect to find myself again in the heat …. Winter-summer together!»

Vardaramatow Dafne,   από την Βραζιλία: «Third time in Greece and not … to satiate! I love her so much. Love this place! I do not want to go back to Brazil!»

«Με λένε Θάλεια Βαλαμβάνου, είμαι από τη Ν. Αφρική, δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι στην Ελλάδα, αλλά μ΄αρέσει. Γνωρίζω εδώ και πολλά παιδιά. Είναι πολύ ωραία! Ξέρετε στο σπίτι μιλάμε και ελληνικά και αγγλικά. Έχω γεννηθεί στην Αφρική».

Η Δήμητρα Στεφάνου, επίσης από την Ν. Αφρική, (Γιοχάννεσμπουργκ) είναι ενθουσιασμένη: «Ναι, πρώτη φορά έρχομαι στην Ελλάδα.  Μ’ αρέσει η Ελλάδα πολύ. Προτιμώ τη Ν. Αφρική, όμως! Πήγαμε στην Ακρόπολη. Ήτανε πολύ όμορφα!»

Ειρήνη Μπαλαδάκη, επίσης από την Ν. Αφρική. «Είναι πολύ όμορφη χώρα η Ελλάδα. Και οι δύο γονείς μου είναι Έλληνες. Στο σπίτι μιλάμε και ελληνικά. Πηγαίνω στο ελληνικό σχολείο, στο Σαχέτι (Sachetti) είναι καταπληκτικό σχολείο».

Η Μαρίσσα Διακογιάννη, μαθήτρια και αυτή στο Σαχέτι, δηλώνει «πολύ υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα».

Ο Παναγιώτης Χατζηπασχάλης,  από τη Ν. Αφρική «νοιώθω πάρα πολύ ωραία στην Ελλάδα. Γεννηθηκα στην Αφρική, αλλά η μητέρα μου είναι από την Ελλάδα. Πηγαίνω στο ελληνικό σχολείο «Σαχέτι» στο Γιοχάννεσμπουργκ. Είναι πολύ ωραία στην Ελλάδα μας. Είδα χιόνι! Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου χιόνι! Μ΄άρεσε που το είδα για πρώτη φορά! Πήγαμε στην Ακρόπολη, μου άρεσε, αλλά εγώ έχω ξαναπάει πολλές φορές».

Η Ελένη Λαζανάκη μίλησε επίσης με ενθουσιασμό για την Ελλάδα. «Είμαι από τη Ν. Αφρική. Μ΄’ αρέσει πολύ η Ελλάδα. Έχω πολλούς συγγενείς εδώ. Οι παππύδες μου είναι από την Κύπρο, την Κρήτη, την Ξάνθη και τον Πειραιά!

Καλά είναι τα μαθήματα χορού καλή και η ...νυχτερινή Αθήνα!

Καλά είναι τα μαθήματα χορού καλή και η …νυχτερινή Αθήνα!

Είμαι πολύ χαρούμενη  που ήλθα σ΄αυτό το γκλρούπ. Μαθαίνουμε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς».

Τη ρωτήσαμε αν θα διατηρήσουν την επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά του γκρούπ: «Σίγουρα θα συνεχίσουμε. Δεν θα χαθούμε. Όλοι έχουμε Facebook, εμαιλ, νούμερα κινητών, ναί σίγουρα θα επικοινωνούμε».

Ρωτήσαμε που έμαθε ελληνικούς χορούς: «Στο σχολείο, στο Σαχέτι, μαθαίνουμε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Εδώ επανέλαβα όσα γνώριζα».

Η Γαβιέλα Ευαγγέλου, επίσης από τη Ν. Αφρική και από το Σαχέτι: «Ήλθα εδώ να γνωρ΄λισω διαφορετικούς  ανθρώπους που είναι Έλληνες. Η καταγωγή μου είναι από την Κύπρο και την Πελοπόννησο. Έχουμε μεγάλη οικογένεια. Πολλούς συγγενείς εδώ στην Ελλάδα. Περισσότερους, όμως, στην Κύπρο».

Τη ρωτήσαμε, τι άλλο; Αν στο σπίτι μιλάνε ελληνικά: «Όταν είμαι με τον παππού και τη γιαγιά μου, μιλάω ελληνικά και στο σχολείο. Όταν, όμως, βγαίνουμε έξω με φίλους και φίλες, μόνον αγγλικά μιλάμε». Τηξς παρατηρήσαμε ότι μιλάει πολύ καλά ελληνικά: « Οι δασκάλες μας στο σχολείο μας μαθαίνουν καλά ελληνικά», κατέληξε.