Μ.Ραχόι: Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς, βγάζει την Ελλάδα από την κρίση

Αθήνα

Μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και κατά της αβεβαιότητας προκειμένου οι δύο χώρες να βγουν από την οικονομική κρίση εξέπεμψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ραχόι υπογράμμισε πως είναι μάρτυρας της δυναμικής προσπάθειας του κ. Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από την κρίση και έκανε λόγο για «πραγματικό ηγέτη».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αθετήσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους που τη βοήθησαν στη δύσκολη ώρα και έκανε λόγο για πλαίσιο κανονισμών και ηθικών κανόνων, χωρίς τους οποίους η Ευρώπη και το κοινό νόμισμά της δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι όταν λες ότι το χρέος σου είναι μη βιώσιμο, είναι σαν να δίνεις σήμα στις αγορές να μη σε δανείσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα θα χρειαστεί νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο, κάτι που ο ίδιος απέρριψε.

«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι τέτοιες θεωρίες μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Το χειρότερο είναι να βάλεις την Ευρώπη απέναντί σου, ειδικά όταν βγαίνεις από την κρίση» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, καθώς παρά τη δύσκολη και για εκείνην περίοδο η Ισπανία συμμετείχε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και δάνεισε 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε, δε, προσωπικά και τον Μαριάνο Ραχόι για την υποστήριξη.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, κάνοντας ειδική μνεία στη γεωπολιτική αστάθεια, τη διεθνή τρομοκρατία και τα κύματα λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τόσο η ελληνική, όσο και η ισπανική κυβέρνηση έκαναν ό,τι μπορούσαν μέσα στην κρίση, προκειμένου να την ξεπεράσουν και να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο.

Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε μάρτυρας της δυναμικής προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και έκανε λόγο για «πραγματικό ηγέτη».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι δύο κυβερνήσεις για την έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε σε αυτό τον καλό δρόμο θα τα καταφέρουμε».

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ειδικά τώρα που οι δύο χώρες βγαίνουν από την κρίση, χρειάζονται σταθερότητα και όχι αβεβαιότητα.

Ο Μαριάνο Ραχόι σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των δύο χωρών, καθώς ως επιστέγασμά της έχει την προστασία του κοινού νομίσματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη στις δύσκολες ώρες που πέρασε και η Ισπανία και μίλησε για τις κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν ρόλο να παίξουν σε ό,τι αφορά τα σύνορα και θα πρέπει να «προστατέψουν την Ευρώπη σε ό,τι αφορά γεωστρατηγικά θέματα».

Newsroom ΔΟΛ