Εκλογές στην Ελλάδα και Απόδημοι Έλληνες – Μέρος ΙΙΙ

 Συνεχίζουμε τη δημοσίευση απόψεων Ομογενών μας γύρω από τις εθνικές εκλογές, τα προβλήματα της ομογένειας και το μητροπολιτικό κέντρο.

Σειρά σήμερα έχει κ. Βασίλης Ματαράγκας, από το Σικάγο, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόϊς.

>>>> Ως ‘Ελληνες στις ΗΠΑ, ως Ομογενείς, πάντα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα γεγονότα στην πατρίδα μας. Και με τον δικό μας τρόπο, πάντα προβάλουμε την Ελλάδα μας στους Αμερικανούς συμπολίτες μας, προσπαθώντας να μεγαλώσουμε παιδιά κι εγγόνια με τις πατροπαράδοτες ελληνικές παραδόσεις κι έθιμά μας. ‘Ετσι και τώρα, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Παραδοσιακά, ως ‘Ελληνες που ζούμε εκτός Ελλάδας, υποστηρίζουμε κάθε νόμιμα και συνταγματικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, άσχετα από τα κομματικά πολιτικά μας πιστεύω και προτιμήσεις.
>>>> Μας λυπεί όμως το γεγονός ότι η πατρίδα μας, μας θεωρεί πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, αφού μας στερεί το συνταγματικό μας δικαίωμα της ψήφου, δικαίωμα που ασκούν απόδημοι πολίτες γειτονικών με την Ελλάδα χωρών. Φαίνεται ότι, γιά το ελληνικό κράτος, το 1/3 των Ελλήνων -με ελληνική ιθαγένεια, υπηκοότητα και αριθμό δημοτολόγιου- που ζούν εκτός Ελλάδας και απαρτίζουν, μαζί με τους εντός, το ελληνικό ‘Εθνος, είναι καλό μόνο γιά τουριστικό συνάλλαγμα και φόρους γιά τις περιουσίες τους στην πατρίδα. Αλλά, αν και έχουμε περιουσίες στην Ελλάδα, αν και πληρώνουμε φόρους, αν και έχουμε γονείς, αδέλφια, συγγενείς κλπ, δεν μας επιτρέπεται να ψηφίζουμε από τον τόπο κατοικίας μας στις χώρες που ζούμε.
>>>> Το θέμα της ψήφου στους απόδημους ‘Ελληνες κρατά 25 χρόνια. Οι κυβερνήσεις, με διάφορες προφάσεις, δεν θέλουν να κάνουν τον σχετικό νόμο που προβλέπει το άρθρο 51 του Συντάγματος. ‘Οταν πρότεινε η ”Νέα Δημοκρατία” νόμο, τον καταψήφιζε το ΠΑΣΟΚ και όταν πρότεινε το ΠΑΣΟΚ νόμο, τον καταψήφιζε η ”Νέα Δημποκρατία”. Η κοροϊδία, παρατράβηξε.
>>>> Γιά λόγους μικροσυμφέροντος που γνωρίζουν μόνο τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά αδυνατούμε -με την απλή λογική- να αντιληφθούμε εμείς, η ουσία παραμένει: Η πατρίδα μας, στερεί στους εκτός χώρας -αλλά φορολογούμενους και στην Ελλάδα- πολίτες της, το συνταγματικό τους δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά με την ψήφο τους, αφού αυτή είναι ”υποχρεωτική” σύμφωνα με το Σύνταγμα. Φαίνεται ότι, αυτό που αποκαλούμε ”πολιτικό-κομματικό κατεστημένο” Ελλάδας, δεν θέλει πολίτες-ψηφοφόρους που διακετέχονται από αξιοκρατικές νοοτροπίες στις δημοκρατικές χώρες που ζούν και δεν ”συγκινούνται” από ”τηλεπερσόνες” ή ηθοποιούς, μοντέλα, ”επώνυμους” κλπ, αλλά δίνουν έμφαση και προσοχή σε θέσεις κομμάτων επί της ουσίας.
>>>> Με τις σημερινές οικονομικές και μη συνθήκες, λόγω ”μνημονίου”, στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς, ως ‘Εθνος, να είμασταν όλοι μαζί. Δυστυχώς, δεν είμαστε. Και δεν μας συγκινούν άλλο τα ”καλά λόγια” των Ελλήνων πολιτικών περί ”δυναμικής Ομογένειας, που η Ελλάδα αγαπά και σέβεται”, όταν η πατρίδα, μας στερεί το βασικό των δικαιωμάτων μας, αυτό της ψήφου.
>>>> Χώρες που σέβονται τους πολίτες τους -ακόμα και γειτονικές με την Ελλάδα- είτε αυτοί ζουν εντός, είτε ζουν εκτός επικράτειας, έχουν καθιερώσει την ανέξοδη ”επιστολική ψήφο”, το δικαίωμα του ”εκλέγειν και εκλέγεσθαι”. Η Ελλάδα, η χώρα στην οποίαν γεννήθηκε η Δημοκρατία, το στερεί από το 1/3 των πολιτών της, που ζουν εκτός επικράτειας.
>>>> Και θα τολμήσω να πω: Σκεφθείτε αν το 1/3 των μελών της Βουλής των Ελλήνων ήταν ‘Ελληνες ”πολίτες του κόσμου”, που ”κομματικές πειθαρχίες” είναι άγνωστες σε αυτούς, αφού θα μετάφεραν στην Βουλή ΜΟΝΟ τις επιθυμίες των πολιτών-ψηφοφόρων, όπως έχουν συνηθίσει με τον κοινοβουλευτισμό στις χώρες που ζούν, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην πατρίδα και πόσο πολύ αναβαθμισμένη θα ήταν η Βουλή.
>>>> Υποτιμώντας την Ομογένεια, το πιό δυναμικό κομμάτι του ‘Εθνους μας και στο ζήτημα της ψήφου, η Ελλάδα έχασε και χάνει.
>>>>
>>>> Βασίλης Ματαράγκας, Σικάγο
>>>> Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόϊς