Εκλογές στην Ελλάδα και Απόδημοι Έλληνες – Μέρος IV

Συνεχίζουμε και σήμερα, για τέταρτη ημέρα, την δημοσίευση των απαντητικών μηνυμάτων που έστειλαν στην Panhellenic Post ομογενείς μας με τις θέσεις και τις απόψεις τους,  από κάθε σημείο του πλανήτη, αναφορικά με τις κρίσμες εκλογές της προσεχούς Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015.

Σε όλα τα μηνύματα διάχυτη είναι η ανησυχία των Αποδήμων για το μέλλον της πατρίδας, αλλά και η απογοήτευσή τους γιατί για μία ακόμη φορά απέχουν από την εκλογική διαδικασία καθώς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούν στις ρυθμίσεις του νόμου με τον οποίο θα υλοποιηθεί η επιταγή του Συντάγματος ώστε να μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή είναι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Θα συνεχίσουμε αύριο Δευτέρα, με περισσότερα μηνύματα ομογενών μας.

***

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο γνωστός ομογενής Άγγελος Ασλανίδης, πρώην μέλος του Προεδρείου ΣΑΕ, γράφει τα ακόλουθα:

“Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η 14η περιφέρεια της Ελλάδας. Γνωρίζεις να μας εξηγήσεις  ποια είναι η πολιτική
των κομμάτων τα τελευταία χρόνια για τον Απόδημο Ελληνισμό; Τι όραμα δίνει η ελληνική πολιτεία στον απόδημο έλληνα; Ξέρει άραγε τι θέλει από εμάς που ζούμε εκτός των Ελλαδικών συνόρων; Πως εφαρμόζει η Ελληνική κυβέρνηση το άρθρο 108 του συντάγματος.

Πως εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκης Ενωσης για τους Έλληνες Πολίτες της διασποράς.

Κατά τα αλλα τους εύχομαι όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Εδώ στην Κύπρο που ζω αγωνιούμε για την επομένη των εκλογών. Ο Θεός να τους φωτίσει.

Άγγελος Ασλανίδης

(ΥΓ: Αλήθεα Χρήστο περιμένεις κάτι από τις εκλογές; Μόνο ο Αγιος Βασίλης θα μπορούσε να φέρει κάτι αλλά τα χρόνια που περνούν σκοτώνουν τις προσδοκίες μαζί με τις ουτοπίες).

***

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΑΛΑΝΔΙΑ

Η κυρία Θωμαΐς Κακούλη, από την Ιρλανδία, «πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και Κτήτορας της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δουβλίνο», μας γράφει τα ακόλουθα:

“Καλημέρα σας κε Μαλασπίνα και καλή χρονιά σας εύχομαι.

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία κι εκτιμώ το ότι θέλετε να προβάλετε και τις απόψεις της ομογένειας σχετικά με τα πολιτικά γεγονότα στην πατρίδα.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο ουσιαστικά στα ερωτήματά σας:  πως βιώνετε εσείς οι ομογενείς στο εξωτερικό τις ελληνικές εκλογές:

Τις εκλογές τις βιώνουμε αναγκαστικά μέσω δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς όπως γνωρίζετε ο Έλληνας απόδημος δεν δύναται να ασκήσει τα εκλογικά του καθήκοντα στη χώρα διαμονής του. Αυτό είναι μεγάλο παράπονο των αποδήμων που μεγιστοποιείται ακόμη περισσότερο με το να μας θυμάται η πατρίδα όταν είναι να συλλέξει φόρους από εμάς, αλλά να μας ξεχνάει όταν εμείς επιθυμούμε να ασκήσουμε το βασικό μας εκλογικό καθήκον και δικαίωμα.

Τώρα, στο εάν η πόλωση δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της ομογένειας στις χώρες υποδοχής:

Δεν νομίζω να υφίσταται κάτι τέτοιο, ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Αυτό που ίσως αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας στην Ιρλανδία αυτό τον καιρό είναι η προοπτική να αναλάβει την κυβέρνηση της Ελλάδας η αριστερά και αυτό να επιφέρει  μεγαλη οικονομική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη επηρρεάζοντας και την Ιρλανδία. Αυτό αντιλήφθηκα με συζητήσεις μου στον εργασιακό μου και φιλικό μου χώρο αλλά κα σε διάφορα δημοσιεύματα. Αλλά εξ’ ίσου, υπάρχουν και Ιρλανδοί που περιμένουν και επιθυμούν αυτήν την προοπτική να πραγματοποιηθεί γιατί πιστεύουν πως θα είναι για το καλό της Ευρώπης γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση, πως νιώθετε που δεν μπορείτε να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία από εκεί όπου κατοικείτε:

Όπως έγραψα και άνωθεν είναι διακαής πόθος των αποδήμων να μας δοθεί πλέον το δικαίωμα ψήφου στις χώρες κατοικίας μας. Προσωπικά αισθάνομαι εξαπατημένη από πολλές κυβερνήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και εξοργισμένη διότι δεν έχει διευθετιθεί ακόμη.

Ελπίζω να σας επαρκούν αυτά που έγραψα και θα σας παρακαλούσα να συμπεριλάβετε τα σχόλιά μου επώνυμα.

Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια,

Θωμαΐς Κακούλη

 

Thomais Kakouli-Duarte, PhD

Lecturer in Biosciences

PI MENRG EnviroCORE

Department of Science and Health

Institute of Technology Carlow

Kilkenny Road

Carlow, IRELAND

***

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), γράφει τα ακόλουθα:

Φίλε Χρήστο, σου απαντάω με αυτή την ευχετήρια κάρτα που έλαβα από μια Ομογενή. Ελπίζω να δίνει απάντηση στα ερωτήματά σου.

Φιλικά, Γιάννης Κορίνθιος.

Screen Shot 2014-12-24 at 11.09.33 PM[1]