Σκόπια – Έντονες αντιδράσεις για τη φυλάκιση δημοσιογράφου

Στη φυλακή των Σκοπίων μεταφέρθηκε από την αστυνομία ο δημοσιογράφος Τόμισλαβ Κεζάροφσκι για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετά την απόφαση του εφετείου των Σκοπίων, το οποίο επικύρωσε την καταδίκη του, έστω και με μειωμένη ποινή.

Πριν από μερικές ημέρες το εφετείο των Σκοπίων μείωσε σε δύο χρόνια – από 4,5 χρόνια που ήταν η πρωτόδικη απόφαση – την ποινή φυλάκισης του δημοσιογράφου Τόμισλαβ Κεζάροφσκι, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών των Σκοπίων με την κατηγορία ότι το 2008 αποκάλυψε, σε δημοσιογραφικό έντυπο που εργαζόταν, την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα σχετικά με μία υπόθεση δολοφονίας που εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές.

Ο Κεζάροφσκι τους τελευταίους 14 μήνες βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως είχε κρατηθεί για περίπου επτά μήνες σε φυλακή των Σκοπίων. Με την απόφαση του εφετείου πρέπει να κρατηθεί ακόμη τρεις μήνες.

Η υπεράσπιση του Κεζάροφσκι ανέφερε ότι θα ζητήσει την απελευθέρωση του με περιοριστικούς όρους, καθώς μέχρι σήμερα έχει εκτίσει πάνω από το 90% της ποινής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση του εφετείου των Σκοπίων να επικυρώσει την καταδίκη του Κεζάροφσκι επικρίθηκε έντονα από την ειδική εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για θέματα μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει ότι κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να διώκεται και να οδηγείται στη φυλακή για κάτι που είπε ή έγραψε.

«Η φυλάκιση δημοσιογράφων για κάτι που έγραψαν ή είπαν είναι ανεπίτρεπτη σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η φυλάκιση του Κεζάροφσκι αποτελεί πολύ ανησυχητικό γεγονός για την ελευθερία του Τύπου. Είναι καιρός, οι αρχές της χώρας να σταματήσουν τις πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης και να σεβαστούν την ελεύθερη και κριτική σκέψη», σημείωσε η κ.Μιγιάτοβιτς.

Την απόφαση του εφετείου των Σκοπίων και την φυλάκιση του Κεζάροφσκι καταδίκασαν και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων, όπως και δημοσιογραφικές ενώσεις των Σκοπίων, οι οποίες ανήγγειλαν διαμαρτυρίες για τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και τα Σκόπια κατατάχθηκαν στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontières, RSF) για το 2014.

Τα Σκόπια, βρέθηκαν στην 123η θέση από τις 180 της κατάταξης της RSF για το 2014, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε πέντε χρόνια, η χώρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 90 θέσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.