Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Ιανουαρίου 2014

Ο σημερινός Τύπος αναφέρεται στην αποκρατικοποίηση της CYTA, το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, την κατάσταση στην ΕΔΕΚ μετά την παραίτηση του προέδρου της, καθώς και το ενδεχόμενο νέων φορολογιών. Προβάλλονται επίσης τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των τζιχατιστών με πιθανή συνδρομή της Εθνικής Φρουράς, η αυξημένη βροχόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα άφθονο νερό να ρέει στα φράγματα και το θέμα των εκποιήσεων.

Η “Αλήθεια” στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο “Επιλέγηκαν οι σύμβουλοι”, προβάλλει είδηση του ΚΥΠΕ ότι μπήκε μπρος η αποκρατικοποίηση της CYTA, σημειώνοντας ότι ο ανοικτός διαγωνισμός που έγινε προσέλκυσε κορυφαία ονόματα όπως UBS, JP Morgan και HSBC ενώ αναφέρεται και στην Citigroup και την PWC. Αλλού αναφέρεται στην εγκληματική οργάνωση στο Κορυδαλλό, με συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς για απόσπαση χρημάτων, εμπλέκοντας τον Α. Τσοχατζόπουλο ως ηθικό αυτουργό. Σε άλλο θέμα γράφει για την εκδήλωση στο Δάλι όπου τίμησαν τον Γλαύκο Κληρίδη, δίδοντας το όνομά του στην κεντρική λεωφόρο.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Αγωγές και νεκροψίες για τον θάνατο των ΚΑ” και γράφει ότι ιδιώτες μέτοχοι του θανόντος κρατικού αερομεταφορέα και η συντεχνία των πιλότων εξετάζουν την πιθανότητα να οδηγήσουν την Κυβέρνηση στο εδώλιο. Αλλού γράφει ότι έκτακτα μέτρα ασφάλειας θα λάβει η Αστυνομία εναντίον των τζιχατιστών και μελετάται η πιθανή συνδρομή της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπισή τους. Σημειώνει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναφέρει την πρότασή του για την Αμμόχωστο.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Δύο στρατόπεδα στην ΕΔΕΚ” γράφει ότι σε δύο στρατόπεδα φαίνεται ότι χωρίζεται η ΕΔΕΚ ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν αρχές Μαρτίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Μετά το σοκ της παραίτησης του Γ. Ομήρου, οι Σοσιαλιστές άρχισαν να ομαδοποιούνται. Γράφει επίσης ότι άφθονο νερό ρέει στα φράγματα, με την πληρότητα να έχει φθάσει στο 36,5% έναντι 53% που ήταν πέρσι. Μόνο αυτόν το μήνα, η ροή του νερού στα φράγματα έφθασε το 28,481 εκ. κ.μ. νερού. Ο “Φ” αναφέρει επίσης ότι το θέμα των εκποιήσεων επανέρχεται σήμερα στη Βουλή μέσω της συζήτησης που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Εφιαλτικά τα επόμενα πέντε χρόνια”, η Χαραυγή γράφει ότι προοιωνίζονται νέα μέτρα περικοπών και λιτότητας αφού γύρω στο 40% του χρέους 18.9 δις θα πρέπει να αποπληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια. Γράφει αλλού ότι έρχεται στις 27 Ιανουαρίου το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας για να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις εκποιήσεις ώστε να ξεκινήσουν μαζικά από τον ερχόμενο μήνα. Γράφει επίσης ότι στην προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη και διορισμό χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου που θα προχωρήσει στην πώληση των εμπορικών σημάτων και λογοτύπων των Κυπριακών Αερογραμμών προχώρησε ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων. Η προκήρυξη του διαγωνισμού λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΜ)