Η Όλγα Κεφαλογιάννη μαζεύει τουρίστες μέχρι και την παραμονή των εκλογών!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ούτε οι εκλογές αναστέλλουν τις προσπάθειες της υπουργού  Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό, ακόμη περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα!  Στα πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου δέχθηκε στο γραφείο της τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου 2014 και για τις επιδιώξεις της να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση στην πατρίδα ξένων τουριστών, αλλά και ομογενών.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε στον γράφοντα (σ.σ. που παραβρέθηκε στη συνάντηση)  η υπουργός, εξετάζει τρόπους για την καθιέρωση όλο το χρόνο αεροπορικής γραμμής απευθείας σύνδεσης Νέας Υόρκης – Αθήνας, κάτι που θεωρεί ¨κομβικό σημείο” για την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τουριστών από την υπερατλαντική Ήπειρο.

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρου επεσήμανε στην κυρία Κεφαλογιάννη ότι όπως τον ενημερώνουν τόσο δικοί του όσο και φίλοι του Αμερικανοί που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα “αισθάνονται ασφάλεια. Πολλές ελληνο- αμερικανικές οικογένειες είναι τώρα αποτέλεσμα μικτών γάμων, αλλά αισθάνονται όλοι Έλληνες”.

Μάλιστα, πρόσθεσε,  ότι ενώ παλαιότερα άκουγε πολλά παράπονα από επισκέπτες που δεν μπορούσαν να βρουν ταξί, ξενοδοχείο, φέτος όλα δούλεψαν στην εντέλεια. “Το έργο σου, επομένως, κυρία υπουργέ είναι σημαντικό. και οι τουρίστες που ήρθανε το αναγνωρίζουνε. Γέμισε ο τόπος τουρίστες”, είπε ο κ. Κρις Σπύρου και πρόσθεσε πως “πέραν αυτού ήλθε ο πρόεδρος της Κίνας και είπε ότι θα είναι αυτός προσωπικώς <κήρυκας>  για την Ελλάδα. Έχει γίνει ποτέ σε καμμία χώρα;” αναρωτήθηκε ο Πρώην Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Μπιλ Κλίντον, που είναι προσωπικός του φίλος, θα έρθει στην Ελλάδα για να κάνει το συνέδριο του Ιδρύματός του.

Από την πλευρά της η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε πως “αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ο τουρισμός, αυτά τα δύο χρόνια, πήγε πάρα πολύ καλά. Ήτανε χρονιά-ρεκόρ το 2013, αλλά το 2014 ήτανε η καλύτερη χρονιά  όλων των εποχών, από όλες τις απόψεις, με περίπου 23 εκατομμύρια τουρίστες, αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήλθαν με κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για 13,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα για το κράτος. Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολύ μεγάλη προοπτική για το μέλλον”.

Ακολούθως η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι  είναι σπουδαίο πως  η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα, “επιτέλους είδε τεράστια ανάκαμψη στον τουρισμό. Το 2014 είχαμε 30% αύξηση στην Αθήνα-  και μάλιστα τουρισμό που δεν έρχεται μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου”.  Αυτό, πρόσθεσε, “είναι για μας, ούτως ή άλλως ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε το να μην είναι ο ελληνικός τουρισμός εποχιακός”.

Επίσης η κυρία Κεφαλογιάννη έδωσε μεγάλο βάρος στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας. “Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά καινούργιες περιφέρειες μπαίνουν στο ενδιαφέρον των τουριστών καθώς προβάλλονται και κάθε μία εκμεταλλεύεται τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και έτσι να προσελκύουν και κόσμο από το εξωτερικό και όχι μόνον εσωτερικό τουρισμό”.

Αναφερόμενη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η χώρα μας έχει πρώτα απ όλα  πρώτα “το μοναδικό <μπράντ νέιμ> λόγω του πολιτισμού και της ιστορίας της.  “Οι Αμερικανοί ιδιαίτερα  ενδιαφέρονται πάρα πολύ να έρθουν και να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό να περιηγηθούν στα μνημεία, στα μουσεία τους αρχαιολογικούς χώρους. Και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους  Απρίλη με Οκτώβρη έχουμε ανοιχτά τα Μουσεία και τους αρχαιλογικούς χώρους 8 το πρωϊ με 8 το βράδυ. Αλλά, επιτέλους, η Ελλάδα είναι και μία πάρα πολύ σύγγχρονη χώρα που προσφέρει πάρα πολλές εμπειρίες. Τα νησιά, για παράδειγμα, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν κόσμο  που μπορεί να έρθει για να διασκέδασει, ή κάποια νησιά είναι πιο πολύ για ρομαντικές αποδράσεις. Ακόμη κάποια νησιά μας είναι πολύ ήσυχα για διακοπές χαλάρωσης”.

Εκθειάζοντας τις αρετές της τουριστικής Ελλάδας η κυρία Κεφαλογιάννη πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά είναι όλη η ηπειρωτική χώρα, μέρη πραγματικά πολύ όμορφα και πολύ ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές,  σε περιοχές όπου μπορεί κανείς να κάνει διάφορες δραστηριότητες,  είτε αθλητικές, είτε περιπάτους, ορειβασία, είτε ακόμη και σκι, γιατί έχουμε εξαιρετικά χιονοδρομικά κέντρα”.kefalogianni-625x350

Όπως εξήγησε στο συνομιλητή της η Υπουργός Τουρισμού “έχουμε δώσει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο να προβάλουμε όλες τις περιοχές της Ελλάδας , να προβάλουμε όλες τις ομορφιές της Ελλάδας  -όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα- αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές  της ενδοχώρας  και βεβαίως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξαναδούμε πολύ κόσμο να έρχεται από την αμερικανική αγορά , όχι μόνον ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάποια διασύνδεση με την Ελλάδα οικογενειακή, αλλά και ανθρώπους που αγαπάνε την Ελλάδα. Με πολύ χαρά είδαμε ότι αυτά τα δύο χρόνια, το 2013 και 2014 είδαμε μία μεγάλη ανάκαμψη  στην Αμερικανική αγορά.  Κάναμε την επανάκαμψη. Γιατί για πολλά χρόνια είχαμε μείωση  και είναι πολύ σημαντικό ότι είχαμε 35% αύξηση  την μία χρονιά και κάτι αντίστοιχο και το 2014”.

Ειδικά για το θέμα της αεροπορικής απευθείας σύνδεσης Ελλάδας-Αμερικής η κυρία Κεφαλογιάννη είπε τα εξής στον Κρις Σπύρου: “Ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε πάρα πολύ και σεις  όχι μόνο να μεταφέρουμε το μήνυμα   ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πολύ ασφαλής  και φιλόξενος προορισμός, αλλά και να ξεπεράσουμε το μόνο πρόβλημα που παραμένει με την Αμερική και που είναι ότι δεν έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση όλο το χρόνο.

Αυτό σίγουρα ταλαιπωρεί πολλούς από τους δυνητικούς επισκέπτες μας διότι, εντάξει τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε τη δυνατότητα  να μπουν στο αεροπλάνο και να έρθουν απευθείας. Όμως πρέπει να το δούμε για όλη τη χρονιά, γιατί η Ελλάδα  -να βλέπετε σήμερα είναι Ιανουάριος και δείτε πόσο ωραίος είναι ο καιρός- Επομένως η Ελλάδα είναι ο σωστός προορισμός να έρθει κανείς και μέσα στο χειμώνα. Αλλά η απευθείας πτήση είναι για μας πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να είναι όλο το χρόνο”.

Ο κ. Σπύρου συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλισθούν δύο απευθείας  πτήσεις, όλο το χρόνο, Βοστώνη και Νέα Υόρκη. “Η  Νέα Αγγλία, είπε, έχει σημαντική ελληνοαμερικανική παροικία. Είναι αυτή η οποία δίνει τη σιγουριά  στους `Αμερικανούς. Γιατί οι Αμερικανοί έχουν άμεση σύνδεση με την κοινότητα.  Ρωτάνε, παίρνουν τηλέφωνο, έχουν φίλους, είναι ένας δεσμός που είναι δύσκολο να τον κατάλαβει κανείς, αν δεν τον έχει ζήσει”.

Τέλος ο κ. Κρις Σπύρου χαιρετώντας την κυρία Κεφαλογιάννη της ευχήθηκε καλή τύχη καθώς θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών και τόνισε: “Θέλω επίσης να με θεωρείς κήρυκα των προσπαθειών σου και των προσπαθειών της γενέτειρας να γεμίσει η Ελλάδα τουρίστες και ιδιαίτερα ελληνο- αμερικανούς και φίλους των ελληνο -αμερικανών, Αμερικανούς, με τους οποίους η παροικία μας διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις”.