Σε άνοδο το Χρηματιστήριο

Αφωνοι έμεινα οι χρηματιστές με τα δεκάδες εκατομμύρια μετοχές που άλλαξαν χέρια με τη μορφή πακέτων στο τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από τα 256,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος, τα 146 εκατομμύρια έγιναν με τη μορφή πακέτων και τα υπόλοιπα 110 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πρόκειται για νούμερα πολύ εντυπωσιακά. Οσον αφορά στις αγορές εντός της συνεδρίασης οι χρηματιστές αποδίδουν την αυξημένη ζήτηση και την άνοδο του 6,14% στην επανάκαμψη χαρτοφυλακίων που είχαν απομακρυνθεί τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που αισθάνονταν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις στελεχών του.

Ομως, η χτεσινή απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση ερμηνεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πλέον τη συνέχιση της αξιολόγησης της οικονομίας και ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ποσοτική χαλάρωση και τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επίσης, τα ξένα funds ερμηνεύουν τις τελευταίες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως απόφαση για αποφυγή του Grexit, καθώς και ότι οποιοδήποτε κι΄ αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα υπάρξει νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι από τους μεγαλύτερους φόβους των ξένων επενδυτών, αλλά και των Ελλήνων, ήταν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και η επανάληψη των εκλογών.

Ηταν το χειρότερο σενάριο, ένας πραγματικός εφιάλτης, τον οποία βλέπουν να απομακρύνεται.

Η εξέλιξη αυτή των πραγμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν και να αγοράσουν μετοχές τα funds που τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν απομακρυνθεί από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι λογικό, ευνοεί τις τράπεζες οι οποίες θα επωφεληθούν από την απόφαση του Ντράγκι.