Έτοιμη να βοηθήσει τους ομογενείς στη Μαριούπολη η Ελλάδα

Η Μαριούπολη φιλοξενεί μεγάλη ελληνική παροικία και γενικό ελληνικό προξενείο.

Οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες παρακολουθούν «επί του πεδίου» την κατάσταση στη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, και βρίσκονται σε «διαρκή» επαφή με τους τοπικούς ελληνικούς συλλόγους ώστε να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ομογενών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό λαϊκής αγοράς σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Μαριούπολης από ρωσόφιλους αντάρτες. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της επίθεσης.

Η Μαριούπολη φιλοξενεί μεγάλη ελληνική παροικία και γενικό ελληνικό προξενείο. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ανάμεσα στην κοινότητα των ομογενών.

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας των χωρών της Πρώην ΕΣΣΔ

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας
μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφέρειας των χωρών της Πρώην ΕΣΣΔ

Ο έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Αθήνας για την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τόνισε πως η ασφάλεια των αμάχων αποτελεί προϋπόθεση «για τη συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων» στην ανατολική Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των εμφύλιων συγκρούσεων.

Η επίθεση του Σαββάτου έρχεται μια ημέρα αφότου ηγετικά στελέχη των ρωσόφιλων ανταρτών ανακοίνωσαν πως δε δεσμεύονται πλέον από τη διμερή εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και συνεπώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους για κατάληψη εδαφών που ελέγχονται από τις τακτικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντονέτσκ.

Η Μαριούπολη, στρατηγικό λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αστικά και εμπορικά κέντρα στην επαρχία του Ντονέτσκ. Ήταν ο στόχος μεγάλης επιθετικής επιχείρησης από την πλευρά των αυτονομιστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία τελικώς αποκρούστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και εθελοντές.

Επί του παρόντος, οι φιλορώσοι μαχητές ελέγχουν θέσεις στα ανατολικά περίχωρα της πόλης.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε