Στην Ελλάδα στρέφονται τα βλέμματα Ευρώπης και αγορών

Υπό τα βλέμματα Ευρωπαίων και αγορών προσέρχονται το πρωί της Κυριακής στις κάλπες οι έλληνες πολίτες, στις σημαντικότερες – κατά πολλούς – εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, από την Singular Logic, αναμένεται στις 21:30 το βράδυ.

Για την αναλυτική πορεία των αποτελεσμάτων μπορείτε να ενημερώνεστε ζωντανά στο skai.gr, στην ειδική σελίδα για τις εκλογές (ΕΔΩ).

Από τις 5:00 το πρωί θα αρχίσει η μαραθώνια κάλυψη της ημέρας της κάλπης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (live ΕΔΩ), ενώ στις 6:00 το πρωί μπαίνει στη «μάχη» της ενημέρωσης και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ (live ΕΔΩ). Η κάλυψη θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες ώρες, όταν θα διαμορφώνεται σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα.

Την ψήφο των Ελλήνων διεκδικούν 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Εκτός από το νικητή, κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα είναι δυνατή η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης ή πολυκομματικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών, αν το 7% των ψήφων είναι για κόμματα που μένουν εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,57% προκειμένου να ελέγχει 151 έδρες.

Με 10% εκτός Βουλής, το απαιτούμενο ποσοστό για ελάχιστη αυτοδυναμία είναι 36,36%. Με 15%, κατεβαίνει σε 34,34%.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης έχει επεκταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξετασθεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω επιμήκυνση ώστε να είναι δυνατό ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Με δεδομένη τη σημασία των ελληνικών εκλογών, εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στην Αθηνά, ενώ εκτενείς αναφορές στο θέμα κάνουν μεγάλες ξένες εφημερίδες και ΜΜΕ, εστιάζοντας στις επιλογές που θα έχει η νέα κυβέρνηση έναντι των δανειστών.

Ημέρα ανάπαυλας είναι εν τω μεταξύ το Σάββατο για τους πολιτικούς αρχηγούς, που επισκέπτονται εκλογικά κέντρα και πίνουν τα παραδοσιακά τσιπούρα με δημοσιογράφους.

Για να δείτε αναλυτικά πού ψηφίζετε δείτε ΕΔΩ

Για προφίλ των υποψηφίων δείτε ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr