Απόδημοι Έλληνες και ετεροδημότες αντιστρέφουν το κλίμα υπέρ της ΝΔ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς λιγότερες από οκτώ ώρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα της κάλπης, για τις πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση, η ψυχολογία στη Νέα Δημοκρατία έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Τα μηνύματα που φθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδος και, ιδιαίτερα, η  μεγάλη μετακίνηση του απόδημου ελληνισμού που έρχεται τις τελευταίες ώρες στην πατρίδα με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, αποτελεί ένα ακόμη ενθαρρυντικό μήνυμα για τη ΝΔ καθώς εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Αποδήμων Ελλήνων ψηφίζει συντηρητικά.

Από την άλλη μεριά, η μεγάλη κινητοποίηση που σημειώνεται στην συντηρητική παράταξη ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη συσπείρωση των Νεοδημοκρατών, την ψυχολογία του κόσμου και κυρίως την διοχέτευση των αναποφάσιστων προς την ΝΔ, οι οποίοι, ανήκουν στον κεντρώο και κεντροδεξιό χώρο. Να σημειωθεί ότι οι αναποφάσιστοι σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ανέρχονται στο 10% του εκλογικού σώματος…

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών ανά την Περιφέρεια αποτελεί άλλο κρυφό όπλο της ΝΔ. Ήδη οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων πολλαπλασιάζονται με συνεχείς ρυθμούς, αλλάζοντας σημαντικά το κλίμα και αυξάνοντας την συσπείρωση του κόμματος.

Την κινητοποίηση συντονίζει η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι  σε πανελλαδική δημοσκόπηση από τον γνωστο οικονομολόγο καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά (για το makeleio.gr) που διεξήχθη το διάστημα 17-22 Ιανουαρίου, σε δείγμα 5.593 ατόμων άνω των 18 ετών,  ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% και η Νέα Δημοκρατία 29,3% και η ψαλίδα (2,8%) συνεχώς μειώνεται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αυξάνει τη δύναμή του κατά 1,2% από την προηγούμενη μέτρηση και η Νέα Δημοκρατία κατά 2,9%.Από τα υπόλοιπα κόμματα, 5,8% παίρνει η Χρυσή Αυγή  5,7% το ΠΑΣΟΚ, 5,5% το Ποτάμι, 4,7 το ΚΚΕ 4,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%, ΚΙΔΗΣΟ 2,8%, ΛΑ.Ο.Σ 1,3%, αναποφάσιστοι 3,8%

Μάλιστα, τον κ. Σαμαρά εμπιστεύεται το 26,8 ενώ τον κ. Τσίπρα το 23,9% %.

Πάντα κατά την έρευνα, αν η Βουλή είναι επτακομματική, τότε το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει 142 έδρες, και από 83 έρδες η ΝΔ, 16 το Ποτάμι, 17 το ΠΑΣΟΚ, 12 η ΑΝΕΛ .

Εαν  μπει στη Βουλή και το κόμμα του κ. Παπανδρέου (τώρα έχει 2,8%, επομένως είναι πολύ πιθανό να πιάσει το 3%) τότε το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει 138 έδρες και 81 η ΝΔ.

Πάντως κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν χθες ότι η προτροπή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως “είμαστε περισσότεροι” και πως οι “αναποφάσιστοι θα κρίνουν τη  μάχη” είχε βάση η οποία ήδη άρχισε να αποδίδει καρπούς που ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και σε “ιστορική ανατροπή” με την Νέα Δημοκρατία να τερματίζει πρώτη με διαφορά “λίγων ψήφων”.

Όλα αυτά τα σενάρια, καθώς και εκείνα που θέλουν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 3-5 μονάδων, μένει να επαληθευτούν από την κάλπη.