Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο – Έλαβε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

Λίγα λεπτά πριν τις 15.30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ ακολούθως θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδα. Είναι ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο αλλά και… χωρίς να φοράει γραβάτα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ώστε, σε ένδειξη σεβασμού, να τον ενημερώσει για την απόφασή του να μην ορκιστεί με θρησκευτικό αλλά με πολιτικό όρκο. Η απόφαση αυτή δεν αφορά στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, καθώς μπορεί κάποιοι να θέλουν να ορκιστούν από τον κ. Ιερώνυμο.

Για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ορκιστεί με πολιτικό όρκο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είναι ήδη ενήμερη και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο όρκος που θα δώσει είναι ο εξής:

«Δηλώνω στο άνομα στη τιμή και στην συνείδησή μου να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους».

Μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου (4.30 μ.μ.).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.