Νεκροί οι δύο έλληνες πιλότοι του F-16 σύμφωνα με την El Pais – Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη συντριβή του πάνω σε σταθμευμένα μαχητικά

Μπροστά σε μία ασύλληπτη τραγωδία βρίσκεται η χώρα, καθώς ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια απογείωσή του από το αεροδρόμιο Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας έχασε την ισχύ του και κατέπεσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα είναι 10 και οι τραυματίες ξεπερνούν τα 13 άτομα, εκ των οποίων τα 6 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Άγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη των δύο ελλήνων πιλότων, για τους οποίους ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ελληνικό F 16 που συμμετείχε σε νατοϊκη άσκηση ήταν έτοιμο να απογειωθεί για μια εκπαιδευτική αποστολή. Μόλις έπιασε την προβλεπόμενη ταχύτητα στον διάδρομο, ο εκπαιδευτής χειριστής επιχείρησε να το “ξεκολλήσει από το έδαφος. Εκεί κάτι πήγε τελείως στραβά . Το αεροσκάφος ενώ πετούσε μόλις στα 40 πόδια,έγειρε δεξιά ,το φτερό του ακούμπησε στο έδαφος και συνετρίβη πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα.

 

Το χρονικό και η πτώση

Στις 16.40 κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Αλμπαθέτε στην Ισπανία το μοιραίο F-16 κατέπεσε στον αεροδιάδρομο.

Κατά την απογείωση εμφάνισε πρόβλημα στον κινητήρα και οι χειριστές του το εγκατέλειψαν.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.