Ορκίστηκε με… δόσεις η κυβέρνηση Τσίπρα – Άλλοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό και άλλοι με πολιτικό όρκο

Με μία ώρα και κάτι καθυστέρηση άρχισε η ορκωμοσία της κυβέρνησης Τσίπρα. Πρώτα ορκίστηκαν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ, Καμμένος, Κουίκ. Κουντουρά, Τσαρουχά, Σγουρίδης, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης και ο κ. Μαρδας.

Η τελετή καθυστέρησε πολύ εξαιτίας της σύνταξης των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους δυο όρκους που θα δώσουν οι υπουργοί.

Η ορκωμοσία θα γίνει ως εξής: Πρώτα ορκίζονται με θρησκευτικό όρκο οι υπουργοί που το επιθυμούν. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης. Μόλις ολοκληρωθεί η ορκωμοσία με τον θρησκευτικό όρκο θα περάσουν μπροστά οι υπουργοί που θέλουν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο. Αυτό θα γίνει όπως η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα.

Πως έφτασαν:

Οι υπουργοί των ΑΝΕΛ έφτασαν όλοι μαζί, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έφτασε με το μηχανάκι του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης

Τον υπουργό Επικρατείας Ανδρέα Φλαμπουράρη έσπευσαν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν πολλοί φωνάζοντας του: «Γειά σου καπετάνιε!»

Ο κ. Φλαμπουράρης δέχεται θερμό εναγκαλισμό
Ο κ. Φλαμπουράρης δέχεται θερμό εναγκαλισμό

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν και οι συγκεντρωμένοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ
Όλοι οι υπουργοί των ΑΝΕΛ
Χωρίς γραβάτα ο Δημήτρης Στρατουλης
Χωρίς γραβάτα ο Δημήτρης Στρατουλης
H Τασία Χριστοδουλοπούλου
H Τασία Χριστοδουλοπούλου
Casual ντυμένος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Casual ντυμένος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η Νάντια Βαλαβάνη
Η Νάντια Βαλαβάνη

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει 40 μέλη, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και μόλις 5 υφυπουργούς.

Ανάμεσα στα μέλη της νέας κυβέρνησης είναι και έξι γυναίκες.

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, θα γίνει η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη νέα κυβέρνηση μετέχουν πέντε στελέχη των ΑΝΕΛ, ανάμεσά στους ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ και ο Γιάννης Τσιρώνης των Οικολόγων.

Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα. Αν και είχε ακουστεί αρχικά το όνομά της για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή για το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε πως είναι η επιλογή του για τη θέση της Προέδρου της Βουλής. Θα είναι η δεύτερη φορά που γυναίκα καταλαμβάνει το τρίτο πολιτειακό αξίωμα, μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη το 2004.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ – ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ – EUROKINISSI