Η «στροφή» για το χρέος άνοιξε τις… πύλες της Γερμανίας

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times μπορεί να προκάλεσε διάφορες ερμηνείες και… διευκρινίσεις αλλά φαίνεται πως ήταν αρκετή για να ανοίξει ο δρόμος προς τη… Γερμανία, ένας δρόμος που μέχρι τώρα έμοιαζε κλειστός, με το Βερολίνο να επιστρατεύει τακτικές… Ανατολικής Γερμανίας.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του αναφέρει πως τελειώνει το αίτημα της Ελλάδας για τη διαγραφή του χρέους. Όπως είπε, η Ελλάδα θα ζητήσει την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα που θα εξαρτώνται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ουσιαστικά ζητάει δύο πράγματα:
– Πρώτον να μεταφερθεί εις το διηνεκές, στο άπειρο δηλαδή, η αποπληρωμή προς την ΕΚΤ
– Δεύτερον να αντικατασταθούν τα ομόλογα που έχουν στα συρτάρια τους οι χώρες της ευρωζώνης με νέα ομόλογα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης

Μπορεί η δήλωση Βαρουφάκη να έφερε διευκρινιστική δήλωση από το Μαξίμου και να προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για “κωλοτούμπες” φαίνεται όμως ότι λειτούργησε… θετικά προς τα έξω, με τη Γερμανία να χαιρετίζει την “παραίτηση” της Ελλάδας από την απαίτηση για κούρεμα του χρέους.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξαφνικά προέκυψε αιφνίδια αλλαγή στο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών και ενώ η μίνι ευρωπαϊκή του περιοδεία θα τελείωνε στη Ρώμη και στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, απέκτησε ακόμη έναν σταθμό: τη Γερμανία!

Όλες αυτές τις μέρες ήταν θέμα συζήτησης αν η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα δει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού για το χρέος και την ανταλλαγή ομολόγων, ήρθε η πληροφορία πως την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την ίδια μέρα μάλιστα που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον ELA και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.
Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη δηλαδή, ο κ. Βαρουφάκης, θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τις συναντήσεις του με τους Ντράγκι και Σόιμπλε επιβεβαίωσε και ίδιος ο Έλληνας υπουργός σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους στο περιθώριο του ραντεβού του με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Όπως είπε, για τη συνάντηση με τον Σόιμπλε φαίνεται να υπάρχει συννενόηση για τη συγκεκριμένη μέρα, αλλά δεν έχει “κλειστεί” ακόμη το ραντεβού.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί και στις Βρυξέλλες για να είναι παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Όλα αυτά ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ χαιρέτισε την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους», επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γι’ αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση» δήλωσε ο κ. Ροτ στο ραδιόφωνο MDR και πρόσθεσε ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον». Οι νέες προτάσεις του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη καθιστούν σαφές, τόνισε, ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ