Συνάντηση Τσίπρα – Ρέντσι με φόντο τη λιτότητα

Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι αναμένεταινα συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας που θα περιέχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άτυπο “μπρα ντε φερ” μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ούτως ώστε να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη στήριξη αλλά και τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στον ιταλό ομόλογο του τα επιχειρήματά του. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με βάση το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια και ότι είναι αναγκαία μία νέα συμφωνία που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Το κλίμα δείχνει να είναι θετικό μετά και τις δηλώσεις Ρέντσι ότι “θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις”. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί “πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας”.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε μακρά συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου φέρεται σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ να καθησύχασε την Ιταλία ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Να σημειωθεί ότι στη Ρώμη θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντουάν, προερχόμενος από το Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Τζον Όσμπορν και με επενδυτές.