Εβρος: Αποφάσισαν να ρίξουν τα αναχώματα για να σώσουν οικισμό

Αλεξανδρούπολη

Τη ρήξη αναχωμάτων, με ελεγχόμενη έκρηξη από το στρατό, για να «σωθεί» από τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου ο οικισμός του Πόρου αποφάσισαν  οι αρμόδιες αρχές, στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης.

Με τη ρήξη των αναχωμάτων τα νερά θα κατευθυνθούν προς τον κάμπο των Φερρών και θα πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, προκειμένου να σωθεί ο οικισμός, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου.

Ο αντιπεριφεριάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε ότι κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση μπροστά στον κίνδυνο να πλημμυρίσει ο Πόρος από τον μεγάλο υδάτινο όγκο που κατευθύνεται προς την περιοχή στα νότια του Εβρου.

Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε πως «η νύχτα θα είναι ιδιαιτέρα δύσκολη και όλοι ευχόμαστε να αντέξουν τα αναχώματα στην κοίτη ώστε να μην χρειαστεί να πλημμυρίσουμε τον κάμπο, σε κάθε περίπτωση πάντως εκείνο που πρωτεύει είναι η διάσωση των κατοικιών και βέβαια να μη θέσουμε σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Αν και ο οικισμός έχει εκκενωθεί από το μεσημέρι».

Νωρίτερα σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό. Οι κάτοικοι των Λαγυνών βρήκαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα.