Κατηγορούν την νέα Πρόεδρο της Βουλής για κομματική ομιλία

Επίθεση στη νέα πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρώτη ομιλία της, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η σημερινή Βουλή, η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή, καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα»,

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. «Είμαι σίγουρη ότι πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν οι υπουργοί που πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών», είπε.

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα γίνουν δεκτές άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων» και ότι «αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης».

Αναφερόμενη στον πολιτικό ρόλο της Βουλής η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών διαδικασιών» και προανήγγειλε την «ανάσυρση υποθέσεων που βρίσκονται στα συρτάρια».

«Να δοθεί ένα τέλος στην ονειδιστική κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχει πλήξει βαριά το κύρος της Βουλής», είπε και σημείωσε ότι θα υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα εγγυηθεί την διερεύνηση όλων των υποθέσεων.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης σχολίασε πως «η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς, η ίδια επέλεξε, με την πρώτη της ομιλία, από Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να μετατραπεί σε κομματάρχη. Κρίμα».

Ως «πολύ αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής», χαρακτήρισε το Ποτάμι την ομιλία της νέας προέδρου της Βουλής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε πως προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη «η στάση της νέας Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν μίλησε ως Πρόεδρος της Βουλής που τίμησαν με την ψήφο τους 235 βουλευτές – ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Κινήματός μας – αλλά μίλησε ως μέλος κομματικής συνιστώσας».

Κριτική στη νέα πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ψήφισε, άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «εμφανίστηκε κομματικότερη του κόμματός της».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «πρώτο ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την κ. Κωνσταντοπούλου, με την ευχή να διαψευσθούν οι αρνητικοί οιωνοί της συμπεριφοράς της την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο. Δυστυχώς, στην ομιλία επί τη εκλογή της η κ. Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε κομματικότερη του κόμματός της και ουσιαστικά υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα θεμελιώδεις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως τη μονομερή διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Τρεις μόλις ημέρες μετά την αναγκαία δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις στο χρέος – γιατί αυτές οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός. Και άλλα πολλά».

«Όταν ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής ομιλεί από την έδρα του, ομιλεί ως κομματικά ουδέτερος θεματοφύλακας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τίποτε άλλο. Ελπίζουμε – χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις- ότι θα το κατανοήσει αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου τιμώντας την τιμή που της έγινε».

Σημειώνεται πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, συγκέντρωσε 235 ψήφους επί 298 βουλευτών, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Πηγή: El.Zoni.gr