Σουλτς: Ο Τσίπρας πρέπει να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα πως θα πρέπει να «εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του» και να «αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού», στέλνει μέσω συνέντευξής του στη γερμανική «Tagesspiegel» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Εκτιμά πάντως πως ο κ. Τσίπρας είναι «λογικός άνθρωπος, με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις».

Ο κ. Σουλτς σημειώνει πως «κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί» λόγω των υποσχέσεων που έχει δώσει, όμως αδυνατεί να υλοποιήσει καθότι έχει παγώσει το πρόγραμμα προσαρμογής, και απευθύνει εκ νέου έκκληση στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα ως απαραίτητο αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή στήριξη.

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της τρόικα, την οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα μπορούσε να απευθύνεται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

«Ο έλεγχος της αποτελεσματικής εφαρμογής των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε επίσης να γίνεται με άλλη μορφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ Σουλτς.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ευρωβουλής καλεί για μια ακόμα φορά την Αθήνα να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο, επισημαίνοντας πως στο εγχείρημα αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης».

Πηγή: skai.gr