Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Φεβρουαρίου 2015


Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα στα τέλη του μήνα, οι προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η αντίδραση των κομμάτων στις δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή για το απευθείας εμπόριο, η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών προς την κρατική μηχανή για τις δαπάνες, αλλά και το ζήτημα των εκποιήσεων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Προσέξτε…”, γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών με πολυσέλιδη εγκύκλιό του προς την κρατική μηχανή την οποία αποκαλύπτει η `Α` ζητά πιστή εφαρμογή του νόμου για τον προϋπολογισμό του 2015 ώστε να μην παραβιαστούν οι ανώτατες οροφές δαπανών που έχουν εγκριθεί για κάθε υπουργείο αλλά και ούτε η διενέργεια παράνομων δαπανών. Επίσης, προβάλλει ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για το ΄έργο του αιώνα`, σημειώνοντας ότι είναι υπό αμφισβήτηση το όφελος της μεταφοράς νερού από την Τουρκία. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για βολές του Προέδρου Αναστασιάδη κατά του διεθνούς παράγοντα, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν παρέμβει όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου για το Κυπριακό.

“Η Σημερινή”, με τίτλο “Εντολή διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης”, γράφει ότι σταθερός στο προεκλογικό του πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο για τη βουλευτική ασυλία του Φειδία Σαρίκα. Επίσης, σε άλλο της θέμα γράφει για την έντονη αντίδραση των κομμάτων κατά του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Ρικ Τοντ και τις δηλώσεις του για το απευθείας εμπόριο.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ζητείται ρωσικό μαξιλάρι” γράφει ότι ενεργότερη εμπλοκή της Ρωσίας στο Κυπριακό επιδιώκει η Λευκωσία και ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει στη Μόσχα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Βλαδιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία 24-27 του μήνα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το θανατηφόρο συνδυασμό ναρκωτικά και αλκοόλ κάνουν οδηγοί στην Κύπρο με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ή να αφαιρούν τη ζωή άλλων σε τροχαία δυστυχήματα. Επίσης, γράφει για τον τουρισμό και ότι αναμένεται μείωση τουλάχιστον 50% για φέτος από τη ρωσική αγορά.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Εξ ιδίων κρίνει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ” γράφει ότι απάντηση στην προκλητική επίθεση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα κόμματα με αφορμή την αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις έδωσαν χθες ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τα οποία σε αντίθεση με την κυβέρνηση επιμένουν στην προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων ομάδων που είναι τα θύματα της τραπεζικής κρίσης. Επίσης, γράφει για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα στο Δημόσιο και ότι η κυβέρνηση αρνείται να παραχωρήσει σε 3.000 περίπου υπαλλήλους ακόμη και άδεια ασθενείας. Αλλού, η `Χ` αναφέρει ότι εντός της εβδομάδας θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος στην απόφαση της Βουλής για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.

ΚΥΠΕ