Τι προβλέπει η συμφωνία γέφυρα που συζητούν Βαρουφάκης-Γιούνκερ

Εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα συζητά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία δέκα βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ -αντικαθιστώντας τοξικές δεσμεύσεις του υφιστάμενου μνημονίου- επιτρέποντας στην κάθε πλευρά να το «βαφτίσει» όπως την βολεύει. Θα μπορούσε, επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά. Δεν κολλάμε στην ορολογία, αλλά στην ουσία έχει πει πολλές φορές άλλωστε ο Γ.Βαρουφάκης.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου η ελληνική πλευρά ζητά, όπως αναφέρει το Reuters, καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα, αλλά και έγκριση της αύξησης του ορίου του ποσού που μπορεί να αντληθεί με έκδοση εντόκων γραμματίων Δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. ευρώ είναι αυθαίρετο. Επίσης ζητά πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΤτΕ (ELA).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συζήτηση της πρότασης για τη συμφωνία-γέφυρα στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και οριστικοποίηση του σχεδίου, εάν φυσικά υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, στο Eurogroup την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία-γέφυρα, σύμφωνα και με τα όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, επιδιώκεται να έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο. Όπως εξήγησαν κύκλοι του υπουργείου, ζητήσαμε χρονο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς τότε λήγουν 6,7 δισ. ευρώ ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία πρέπει να πληρωθούν, αλλά και γιατί έως τότε διενεργούνται εκλογές σε Ισπανία και Φινλανδία οι οποίες ενδεχομένως να περιπλέξουν την κατάσταση.

Ωστόσο, και δεδομένης της στάσης των δανειστών, όπως είναι σωστό και αναμενόμενο το οικονομικό επιτελείο μελετά και άλλα παρεμφερή σενάρια, ώστε να διαθέτει, αναλόγως και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, επιλογές.

Σενάριο λοιπόν, που σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης εξετάζεται είναι η συμφωνία-γέφυρα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ίσως έως τέλους Αυγούστου και να γίνει καταβολή και μέρους της υπολειπόμενης δόσης των περίπου 7 δισ. ευρώ προφανώς με την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που εγκρίνει και η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και εάν τελικά επικρατήσει κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της, στις οποίες περιλαμβάνονται η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρεμβάσεων για το ζήτημα του χρέους, αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων (προτείνει να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων), επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2015 (ίσο με αυτό του 2014), επενδυτικό πρόγραμμα με στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερθείς στη στάση της ΕΚΤ και στην απόφασή της να πάψει να δέχεται ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, μίλησε για παρέμβαση που πολώνει το κλίμα και αυξάνει την πίεση. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή της ΕΚΤ από το πρωί της ίδιας μέρας, πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντράγκι.

Καθησυχάζουν για τις αποκρατικοποιήσεις

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν για το θέμα του ΟΛΠ ότι έχει δοθεί το πράσινο φως να προχωρήσει η επένδυση, ενώ γενικότερα για τις αποκρατικοποίησεις αναφέρθηκε ό,τι δεν αλλάζει ότι έχει κλείσει, αλλά και ό,τι είναι σε εξέλιξη ελέγχεται κι ό,τι εγκριθεί προχωράει.

«Δεν ξέρουμε για επιστολή»

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς στις Βρυξέλλες να τα περί αποστολής επιστολής προς την Αθήνα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την ύπαρξη ανάλογης επιστολής.

Επισήμανε δε εκ νέου ότι οι διαβουλεύσεις της Επιτροπής τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι συνεχής και ότι προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Newsroom ΔΟΛ