Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία τάσσονται Μέρκελ και Ομπάμα

Η Μόσχα δε μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων», προειδοποιήσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στον Λευκό Οίκο.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση στην κρίση. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί.

Η προοπτική μιας στρατιωτικής λύσης ήταν ανέκαθεν μικρή δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει πανίσχυρο στρατό, εκτίμησε ο Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα.

Ωστόσο διευκρίνησε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση και όπως είπε, η αποστολή θανατηφόρων αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι έχουν υπάρξει εμπόδια στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο η ίδια δεν βλέπει μια στρατιωτική λύση στην κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας, τότε η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές.

Κλείνοντας, η Άνγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters/skai.gr/