Σαμαράς: Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και κυνηγάτε χίμαιρες

“Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε κανένα πρόγραμμα και, παρότι βρήκε στέρεα θεμέλια από την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα βάζει την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια.

Όπως τόνισε, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε πολιτική στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια.

“Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες”, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα, σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές. “Ουάου, όπως θα έλεγε και ο υπουργός Οικονομικών”, ήταν το σχόλιο που “δανείστηκε” από τον Γιάννη Βαρουφάκη ο πρώην πρωθυπουργός, αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

“Εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας προσπάθεια. Προσέξτε μόνο γιατί εσείς θα χρεωθείτε εκλογές της δραχμής”, είπε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση το πάει στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως “κάναμε ενάμισι χρόνο να διώξουμε το φάντασμα της δραχμής, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα”.

Είπε ακόμη πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει απαντήσεις, πώς θα κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. “Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα μείνει στην ιστορία για τα… ιστορικά χαμηλά της θερμοκρασίας στην αίθουσα όταν ο πρώτος ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την τρόικα.

Αυτή την στιγμή θυμήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της δριμείας επίθεσης που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση, ανέφερε τα εξής: “Πήγατε έξω και είπατε το προεκλογικό σας ποίημα. Τους ειπατε για νέο ονομαστικό κούρεμα χρέους εισπράξατε ένα όχι από όλους. Τους είπατε για συνδιάσκεψη χρέους. Σας είπαν όλοι ένα ξερό όχι. Τους είπατε για αέναα ή άληκτα ομόλογα, τα λεγόμενα perpetuals. Μα είναι δυνατόν; Ανασύρατε κύριε Τσίπρα απ’ τα βάθη της ιστορίας ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησε η Μεγάλη Βρετανία για να καλύψει ανάγκες της ενόψει του επταετούς πολέμου στα μέσα του 18ου αιώνα. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησε και πάλι η Βρετανία για να καλύψει τις δαπάνες της στους Ναπολεόντειους Πολέμους στις αρχές του 19ου αιώνα. Και τέλος στις αρχές του 20ού αιώνα για να καλύψει τις υπέρογκες δαπάνες της στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ουάου, που θα έλεγε κι ο κύριος Βαρουφάκης….” είπε ο Αντώνης Σαμαράς, προκαλώντας γέλια στο κοινοβούλιο, ενώ γέλασε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.