O Ομπάμα κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος

Την έγκριση του Κογκρέσου για επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους που θα διαρκέσουν ως και τρία χρόνια θα ζητήσει η κυβέρνηση του Μπαράξ Ομπάμα, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενδέχεται να κατατεθεί και εντός της ημέρας, αναμένεται να ανοίξει την “καυτή” συζήτηση για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για μία νέα εμπλοκή των ΗΠΑ σε μία αποστολή στη Μέση Ανατολή, κι ενώ δεν έχουν ακόμα επουλωθεί οι πληγές από τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την καταπολέμηση όχι μόνο του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και “συνεργαζόμενων δυνάμεων” του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για μία νέα μακρά επιχείρηση.

Μάλιστα, το σχέδιο αυτό ήδη προκαλεί αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, που αμφισβητούν τη στρατηγική του Ομπάμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, όσο και από στελέχη των Δημοκρατικών, που ζητούν αυστηρότερους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το Κογκρέσο έδωσε την επίσημη άδειά του για στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν το 2002, όταν ο Τζορτζ Μπους ζήτησε έγκριση για την εισβολή στο Ιράκ.