Κέρι προς Κοτζιά: Σημαντική η συνεργασία Ελλάδας και δανειστών

Τη σημασία της συνεργασίας Αθήνας – Ευρωπαίων δανειστών, επισήμανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην χθεσινή (Σάββατο) τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Κέρι μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, σήμερα (το Σάββατο) για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τόνισε τη σημασία, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι δανειστές της να εργαστούν μαζί εποικοδομητικά».

Επίσης, σε μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, ο κ. Κέρι «σημείωσε τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης για τη μακροπρόθεσμη οικονομική δυναμική της Ελλάδας».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «συζήτησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά τη συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία και υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του πακέτου μέτρων του Μινσκ (που συμφωνήθηκε) αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένης της κατάπαυσης του πυρός και των συμφωνιών πρωτοκόλλου της 5ης και της 14ης Σεπτεμβρίου 2014».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο αντήλλαξε απόψεις για τη συμφωνία του Μινσκ.

Στο μέτωπο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους-πιστωτές, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας να βρεθεί κοινός τόπος για ένα πρόγραμμα που θα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα θα θέτει τέλος στη λιτότητα και θα διασφαλίζει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πηγή: skai.gr