Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας στο χθεσινό  Eurogroup, οι πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα να παρατείνει το πρόγραμμά της για έξι μήνες και η πιθανότητα να συνέλθει νέο  Eurogroup την Παρασκευή είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τρίτης. Αλλά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα, είναι η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για εξαγωγή φυσικού αερίου, η μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 1%, η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου του ΔΗΣΥ και οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες στην ΕΔΕΚ.

Με τίτλο «Τελεσίγραφο ως την Παρασκευή» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Ελλάδα καλείται να υποβάλει εντός τεσσάρων ημερών αίτημα επιμήκυνσης του υπάρχοντος προγράμματος διαφορετικά δεν θα συνέλθει το Eurogroup. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν χθες Κύπρος – Αίγυπτος εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Λτδ να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Αλλού αναφέρεται στη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 1%.

Η εφημερίδα «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σφίγγουν τη μέγκενη οι δανειστές», γράφει ότι οι δανειστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα και στέλνουν τελεσίγραφο, με το οποίο καλείται η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή, να ζητήσει επισήμως επέκταση του μνημονίου και αξιολόγηση, προκειμένου να δοθεί η επόμενη δόση και να αρχίσει διαπραγμάτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απορρίπτουν την αναπομπή του Προέδρου και τη συμβιβαστική λύση τα κόμματα για το θέμα της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Αλλού γράφει ότι διεκδικούν επίσημα την Προεδρία της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβα.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Δραματικά 24ωρα για Ελλάδα» γράφει ότι από συμπληγάδες καλείται να περάσει η Ελλάδα μέσα σε τρία 24ωρα, αφού ουσιαστικά μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να ενημερώσει κατά πόσον αποδέχεται επέκταση του δανειακού της προγράμματος, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή και να ληφθούν αποφάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφτηκε χθες στο Κάιρο για απευθείας αγωγό από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο, πιθανότατα προς το Ιτκού, και γράφει ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πρώτη εξαγωγή και πώληση κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Αλλού γράφει ότι αυξήθηκαν το 2014 οι άδειες ασθενείας των αστυνομικών γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία της Δύναμης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σταθερή στις θέσεις της η Αθήνα» γράφει ότι όχι στον παραλογισμό του μονόδρομου και την εμμονή του Γιούρογκρουπ στην παράταση των ισχυόντων μνημονιακών δεσμεύσεων είπε χθες η Αθήνα, απορρίπτοντας το σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και εμμένοντας στη λύση γέφυρα. Αλλού γράφει ότι δεν συναντήθηκαν καν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΕΔΕΚ κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανάστατοι είναι οι ασθενείς μεταμοσχευμένοι και νεφροπαθείς μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Γενικού Ελεγκτή.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της γράφει ότι «Η Ελλάδα έχει μέχρι την Παρασκευή να υποκύψει», αναφέροντας ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το χρέος της χώρας, απέτυχαν χθες όταν η Αθήνα απέρριψε πρόταση να ζητήσει παράταση έξι μηνών στο πρόγραμμα διάσωσής της. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δημοσιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία που ανέρχονται σε πάνω από 2 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται στο στόχαστρο, σχετικά με τον νέο διορισμό γιατρού – μεταμοσχευτή.

 

ΚΥΠΕ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε