Ο Προκόπης Παυλόπουλος Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 233 ψήφους

proedros_630_355

Οι υποψήφιοι ήταν δυο: Ο Προκόπης Παυλόπουλος η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ και ο Νίκος Αλιβιζάτος, η υποψηφιότητα του οποίου στηρίζεται από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Ακαδημαϊκός δάσκαλος, πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο νέος (70ς) Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου, με υποψηφίους τους κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ και ο Νίκος Αλιβιζάτος, η υποψηφιότητα του οποίου στηρίχθηκε από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ,  έλαβαν:

Ψήφισαν 295

Απών 5

Προκόπης Παυλόπουλος 233

Νίκος Αλιβιζάτος 30

Παρών 32

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ (είναι άρρωστος), ο Αλέξανδρος Κοντός (ΝΔ, επικαλέστηκε κώλυμα), ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ, απουσιάζει στο εξωτερικό).

Αποχώρησε με την έναρξη της ψηφοφορίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη

Ο Βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίασε καθώς, σύμφωνα με δήλωσή του, δεν ήθελε να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, μετέβη στο γραφείο του κ. Προκόπη Παύλόπουλου και του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της Ψηφοφορίας  και την εκλογή του.

Ο κ. Παυλόπουλος θα αναλάβει καθήκοντα μετά την λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου Δημοκρατίας κ. Κάρολου  Παπούλια, στις 12 Μαρτίου 2015. Στις 13 Μαρτίου ο κ. Παυλόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 33 παρ. 2)
“Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού”