Λαφαζάνης: Όχι στις κεντροαριστεροδεξιές σούπες!

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να βρίσκονται στην κρισιμότερη ως τώρα καμπή, ο  Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των Μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα.

Όπως είπε στα “Νέα Σαββατοκύριακο”, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο πυρήνας της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, τονίζει πως οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του μνημονιακού πλέγματος μπορεί να αποφέρει κέρδη στους εργαζομένους.

Επίσης, υποστηρίζει πως παρά την επιλογή ενός κεντροδεξιού για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρουν συναινέσεις με δυνάμεις που δεν έχουν αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόσημο, απορρίπτοντας συμμαχίες με δυνάμεις που βρίσκονται στην Κεντροδεξιά.

«Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο» αναφέρει.

STOP στις ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις “και πολύ περισσότερο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεών μας”. “Αντίθετα ισχύουν στο ακέραιο όσα αναφέραμε στις προγραμματικές δηλώσεις και αφορούν επανεξετάση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη” δηλώνει σε μια συνέντευξη που παραχωρήθηκε πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Μιλώντας για τον αγωγό ΤΑΡ ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευκή του και παράλληλα διεκδικεί αντισταθμιστικα οφέλη “πράγμα που θεωρώ λογικό και δίκαιο”.