Λαμπρές εκδηλώσεις για την 102η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων

  • Ρεπορτάζ-φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Την πεποίθηση ότι σύντομα η χώρα θα ανακάμψει και ότι «πολύ γρήγορα θα δούμε άσπρη μέρα σε αυτό τον τόπο», εξέφρασε από τα Ιωάννινα ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Τόσκας ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Ο κ. Τόσκας αμέσως μετά την μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στο μήνυμά του ανέφερε, ότι σήμερα τιμούμε τους αγώνες που απελευθέρωσαν αυτό τον τόπο και όσους έδωσαν την ζωή τους για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και η χώρα μας και πρόσθεσε:«102 χρόνια μετά από την απελευθέρωση αυτής της πόλης, αυτού του τόπου αναλογιζόμαστε ότι τότε τα καταφέραμε παρότι είχαν προηγηθεί χρεοκοπίες, ήττες και πολύ δύσκολοι καιροί. Τώρα σε συνθήκες δύσκολες, ο ελληνικός λαός δίνει τη δική του μάχη και με θάρρος, με πατριωτική αντίληψη, με ενότητα προσπαθεί. Ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα ελπίδας και προχωρούμε, παρά τις δυσκολίες εντός και εκτός της χώρας και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και ότι θα οδηγηθούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα ανακάμψουμε και ότι πολύ γρήγορα θα δούμε άσπρη μέρα σε αυτό τον τόπο».

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού , βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας με δηλώσεις του επισήμανε πως τα 102 χρόνια ελευθερίας, γιορτάζονται «την στιγμή που η χώρα μετά από μία 4ετή τουλάχιστον δοκιμασία, διεκδικεί την συμμετοχή της και την πορεία της προς την προκοπή». Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δεν θα οδηγήσει την χώρα στα χειρότερα, αλλά θα την οδηγήσει στο τελείωμα αυτής της δοκιμασίας, ένα τελείωμα, που στηρίχτηκε σε απίστευτες θυσίες των Ελλήνων και που πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι, σε αυτή τη φάση που διεκδικείται η έξοδος από την κρίση, υπάρχει σύμπνοια ως προς αυτό, δεν υπάρχει υπονόμευση δεν υπάρχουν κατηγορίες για δήθεν προδοσίες, για δήθεν δοσιλογισμούς. Όλοι μαζί στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Χθες με την ψυχή στο στόμα απετράπησαν τα χειρότερα. Πρέπει όχι μόνο να αποτραπούν τα χειρότερα αλλά να αξιοποιηθούν οι θυσίες των Ελλήνων. Είμαι βέβαιος ότι αν επιδειχθεί η απαραίτητη σύνεση αυτό θα επιτευχτεί και θα γιορτάσουμε όχι μόνο την ελευθερία μας αλλά και την είσοδο στην προκοπή μας».

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη και οι: Υφυπ. Εθν. Άμυνας-Ν. Τόσκας, Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης- Αλ. Καχριμάνη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών-Θωμάς Μπέγκας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων-κ. Μάξιμος και ο Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Νίκος Νικολόπουλος.

Επίσης και η στρατιωτική μπάντα του Γ΄ Σώματος Στρατού από Θεσσαλονίκη.

IMG_1659

 

IMG_1661IMG_1678IMG_1680

 

 

DSC_0155-1-@=9

Φωτογραφία Μιχαήλ Βακάρος.