Τσίπρας: Μάχη μέρα με τη μέρα – Σακελλαρίδης: Προβλήματα ρευστότητας

«Για το επόμενο τετράμηνο δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα, με στόχο τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει με κύριο θέμα τη συμφωνία – γέφυρα με τους εταίρους. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι θα «ξηλωθεί το καθεστώς του μνημονίου και οι εκπρόσωποί του στον κρατικό μηχανισμό».

Στο μεταξύ, ευθεία παραδοχή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη της ύπαρξης προβλημάτων ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, «Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Μιλώντας στον BHMA FM 99,5, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε για την ρύθμιση των 100 δόσεων: «αυτή η ιστορία θα προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα. Δεν έχουμε και χρόνο να περιμένουμε». Είπε ακόμα ότι θα γίνει προσπάθεια να ανακουφιστούν οι οφειλέτες και να μπουν και χρήματα και στα ταμεία.

Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, λέγοντας:

«Είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως και πραγματικά σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών. Οι αποφάσεις θα έρχονται τμηματικά. Μιλάμε για μια εξειδίκευση, η οποία πρέπει να γίνει ανά υπουργείο σε σχέση με αυτή τη λίστα, μια εμβάθυνση».

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν υπέγραψε παράταση του Μνημονίου πα΄ρολο που της ζητήθηκε επιτακτικά σε δυο  Eurogroup.

Για την συνεδρίαση της Κ.Ο. και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν αλλά και τις διαρροές στην προσομοίωση της ψηφοφορίας είπε: «Στο τέλος έγινε μια ενδεικτική ψηφοφορία, όπου η πολύ μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Ακόμα και αυτοί, οι οποίοι καταψήφισαν, δεν σημαίνει ότι αν θα ερχόταν στη Βουλή αυτή η συμφωνία δεν θα ψήφιζαν υπέρ. Όταν λέμε ότι είναι μια ενδεικτική ψηφοφορία στο εσωτερικό της ΚΟ, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του με αυτό τον τρόπο, αλλά νομίζω ότι δεν τίθεται κανένα θέμα στο επίπεδο του Κοινοβουλίου».

«Νομικά δεν τίθεται θέμα να περάσει από τη Βουλή»

Για το αν θα περάσει από την Βουλή η συμφωνία για κύρωση, ο κ. Σακελλαρίδης είπε οτι η κυβέρνηση περιμένει να δει τι θα γίνει στα ευρωπαικά κοινοβούλια και όπως είπε: «αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες – επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα – θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».

πηγη:  ΤΑΝΕΑ\newsIt.gr

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Η κυβέρνηση ομολογεί δημόσια ότι έχει πρόβλημα χρηματοδοτικού κενού ώς το τέλος της φετινής χρονιάς, ύψους πάνω από 20 δισεκατομμύρια» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, παραθέτοντας πέντε ερωτήματα για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν «θετικά μέτρα» (το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης») που τα είχε κοστολογήσει στα 12 δισεκατομμύρια… Παράλληλα, καλούσε τον κόσμο να μην πληρώσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο, ενώ υποσχόταν και «σεισάχθεια» για τις τραπεζικές οφειλές του… Τώρα, καλεί τον κόσμο να πληρώσει τους φόρους, υπόσχεται να μην πάρει μέτρα που βλάπτουν τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και ομολογεί δημόσια ότι έχει πρόβλημα χρηματοδοτικού κενού ως το τέλος της φετινής χρονιάς, ύψους πάνω από 20 δισεκατομμύρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
• Ερώτημα πρώτον: τι απ’ όλα αυτά δεν ήξερε, όταν υποσχόταν προεκλογικά στους πάντες τα πάντα;
• Δεύτερον, τι απ’ όλα αυτά ήξερε και απλώς κορόιδευε τον κόσμο;
• Τρίτον, πώς θα καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις οφειλές της χώρας σε τόκους και χρεολύσια, τους επόμενους δύο μήνες, όπως έχει ρητά δεσμευτεί στο πρόσφατο Eurogroup;
• Το ερώτημα αυτό είναι άμεσο και πιεστικό, δεδομένου ότι ως τότε, δηλαδή μέχρι να τελειώσει η αξιολόγηση του Μνημονίου που προσυπέγραψε, δεν πρόκειται να λάβει καμία βοήθεια από την Τρόικα (τους «θεσμούς»).
• Τέταρτον, γιατί ενώ έχει τέτοιες πληρωμές στο άμεσο μέλλον, διακήρυσσε ως πρόσφατα ότι «δεν χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια» της τελευταίας δόσεις από το Μνημόνιο;
• Πέμπτον, τι θα κάνει με τις πολύ μεγαλύτερες πληρωμές που έχει να αντιμετωπίσει μετά τον Ιούνιο; Προφανώς, θα καταφύγει σε επόμενο Μνημόνιο, γιατί στις αγορές δεν μπορεί πια να βγει! Για πόσο χρηματικό ποσό και με ποιους όρους;

«Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη καταφέρει να βγει η Ελλάδα στις αγορές με επιτυχία, από τον περασμένο Απρίλιο, μέχρι που επικράτησε η πολιτική αστάθεια που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Συνεπώς, δεν θα είχε πλέον ανάγκη νέου Μνημονίου… Η χώρα, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγει στις αγορές, είχε μπει στην ανάκαμψη, είχε εξασφαλίσει τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από όλους τους οίκους αξιολόγησης και έβγαινε από το Μνημόνιο. Η νέα κυβέρνηση τα αντέστρεψε όλα αυτά και ξαναμπαίνει σε Μνημόνια! ‘Πανηγυρίζοντας’ μάλιστα…» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης.