Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 27 Φεβρουαρίου 2015

 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Συνεργατισμού για νέα μείωση στα δανειστικά επιτόκια, η απόφαση της Βουλής για νέα αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα του ασυμβίβαστου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η προσπάθεια προσέλκυσης Κινέζων τουριστών μέσω Ρωσίας, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τα μηνύματα που έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους και το θέμα της παραμονής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Τοτάλ, προβάλλονται σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, από τον κυπριακό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Κι άλλο κάτω τα επιτόκια” γράφει ότι την κούρσα της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων συνεχίζει να οδηγεί ο Συνεργατισμός, με τις άλλες τράπεζες να ακολουθούν, προς ικανοποίηση και των πολιτών αλλά και της οικονομίας στο σύνολό της, αφού η μείωση αυτή είναι γερό εργαλείο για τη ζητούμενη επανεκκίνηση. Σε άλλο θέμα γράφει για “καρφιά Αναστασιάδη από τη Μόσχα”, προβάλλοντας τη δήλωση του Προέδρου ότι “κάποιοι φίλοι ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Αλλού γράφει ότι η Βουλή συνέχισε το κακόγουστο σίριαλ, ψηφίζοντας ακομα μια αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Πορεία απεμπλοκής πήραν οι εκποιήσεις” γράφει ότι με την προσδοκία να κλείσει το συντομότερο δυνατό το κεφάλαιο των εκποιήσεων, η Βουλή ψήφισε χθες νέα αναστολή του νόμου ως τις 19 Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι με αφορμή το Ουκρανικό και τις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε επί τούτου από εκπροσώπους ρωσικών αλλά και ξένων ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε αιχμές εναντίον των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο στόχαστρο του Ελεγκτή βρίσκεται πρώην Υπουργός.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Στον `τοίχο` Διοικητής-Προεδρικό” γράφει ότι σοβαρών προειδοποιήσεων ως προς το μέλλον της κυπριακής οικονομίας βρίθει το Προσχέδιο Συμπερασμάτων της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για το θέμα του ασυμβίβαστου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη Σύρων για πιθανή σύνδεση με τρομοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές πορεύεται η ΕΔΕΚ.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Σήμα Κομισιόν για εκποιήσεις” γράφει ότι η Βουλή ανέβαλε ξανά χθες την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, αυτή τη φορά μέχρι τις 19 Μαρτίου, με τη δέσμευση όμως ότι μέχρι τότε, θα ολοκληρώσει τη συζήτηση των τεσσάρων πρώτων νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα και θα άρει την αναστολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βάζει φωτιά στα επιτόκια ο Συνεργατισμός, με τη δεύτερη μείωση που ανακοίνωσε χθες. Αλλού γράφει πως πλωτήρας ύψους τριώροφης πολυκατοικίας και διαμέτρου έξι μέτρων παρασύρθηκε και πλέει ανεξέλεγκτος μεταξύ Κύπρου-Συρίας.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Κάνουν παιγνίδια με την αγωνία του κόσμου” γράφει ότι αναβίωσε ο πολιτικός “έρωτας” και η μνημονιακή συμμαχία του Αβέρωφ Νεοφύτου -Νικόλα Παπαδόπουλου και με τις πλάτες ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ οδήγησαν σε αναβολή το νόμο για τις εκποιήσεις μέχρι τις 19 Μαρτίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δ. Χριστόφιας προκαλεί τον Χ. Γεωργιάδη να υπερασπιστεί, αν έχει την τόλμη, το κούρεμα καταθέσεων που υπέγραψε και εφάρμοσε η κυβέρνησή του. Αλλού γράφει ότι επαναβεβαιώθηκε η βούληση Κυπριακής Δημοκρατίας-Ρωσικής Ομοσπονδίας για εμβάθυνση της συνεργασίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Οι Κινέζοι τουρίστες δελεάζονται μέσω της Ρωσίας” γράφει ότι η Κύπρος εργάζεται με τη Ρωσία για να φέρει Κινέζους τουρίστες στο νησί, δήλωσε χθες ο Υπουργός Τουρισμός Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 17χρονος μαθητής από τη Λεμεσό κατηγορήθηκε χθες στο δικαστήριο για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε ανάπηρο συμμαθητή του. Αλλού γράφει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια μακρινή ανησυχία, σύμφωνα με έρευνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Κρύβεται από το λαό ο Ν. Αναστασιάδης” γράφει ότι πνίγηκαν στα ατοπήματα και τις αποτυχίες τους οι κυβερνώντες και ότι επιλέγουν να εξαπολύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού και λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αλλού γράφει “Αβέρωφ Νεοφύτου, ο… `φτωχούλης` του Θεού”, “είναι ο πλέον καταχρεωμένος Κύπριος πολιτικός ηγέτης”. Γράφει ακόμα “θάψιμο εδώ και τώρα του δόγματος `ανήκομεν στη δύσιν”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “Επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα” γράφει στο μοναδικό θέμα της πρώτης σελίδας ότι επιτέλους, επήλθε η επιθυμητή και απόλυτα χρήσιμη για την Κύπρο, επαναπροσέγγιση Λευκωσίας-Μόσχας και ότι το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία, οι επαφές του και οι υπογραφές έντεκα διακρατικών συμφωνιών ήταν, ακόμα και μόνο ως προς τον συμβολισμό τους, πολύ σημαντικό γεγονός. Στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι “σκοτώθηκαν” στη Βουλή από τη μια βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο ΥΠΟΙΚ και από την άλλη βουλευτές του ΑΚΕΛ για το κούρεμα των καταθέσεων. Αλλού γράφει για “πληρωμένα” αφιερώματα στο διεθνή τύπο υπέρ της τρόικας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” προβάλλει συνέντευξη του Γάλλου πρέσβη σύμφωνα με τον οποίο παρόλο που η Τοτάλ ανέλαβε σημαντικό ρίσκο με τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 και κατέληξε με άδεια χέρια, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την παραμονή της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συμφωνία Λευκωσίας-Μόσχας στο  ναυτικό τομέα προκάλεσε έκπληξη σε δυτικούς διπλωμάτες. Αλλού γράφει ότι 50 Σύροι ζουν σε εκκλησία στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ