Τσίπρας-Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
 
Αθήνα- Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρακάμπτοντας τον Υπουργό Οικονομικών Γιάν (ν) η Βαρουφάκη,  ήταν εκείνος που διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον  επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κρίσιμη τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα (20 Φεβρουαρίου 2015) αφότου η Αθήνα έστειλε το αίτημα για παράταση! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στους Financial Times, όπως την αναμετάδωσε το  Newsroom ΔΟΛ / in.gr.
Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτει ότι ήταν αυτός που  επέβαλε την απευθείας διαπραγμάτευση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ, στην άλλη πλευρά, διαπραγματευότανε με τον Γερμό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η διαπραγμάτευση έγινε μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Σόιμπλερ, με τη μεσολάβηση Ντάισελμπλουμ!
Για την ιστορία, ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε να αλλάξει “μία λέξη” στην «πάρ’ την ή άφησέ την» συμφωνία που του παρουσίασε τηλεφωνικά ο Ολλανδός Επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ…
Μάλιστα το “στόρυ” των δήθεν διαδοχικών διαπραγματευτικών συναντήσεων Ντάισελμπλουμ με τους Βαρυφάκη και Σόιμπλε χωριστά, που έκανε το γύρο του κόσμου δεν συνέβη ποτέ! Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε “απομονώσει” τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, όπως συνάγεται από όσα δήλωσε στην Βρετανική εφημερίδα. Λέει συγκεκριμένα -όπως μεταδίδει το Newsroom ΔΟΛ- «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα»!..

Το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύθηκε στο Newsroom ΔΟΛ, έχει ως εξής:

Στο παρασκήνιο που οδήγησε στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται στην βρετανική εφημερίδα πως ήταν εκείνος που άλλαξε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης στο δεύτερο Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και επιρρίπτει ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στην Κομισιόν και εμμέσως στον Πιέρ Μοσκοβισί, που δεν τον είχε ενημερώσει για τις κινήσεις του.
Ο Ντάισελμπλουμ υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα πριν καν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη που βασικά παρενέβαιναν, δίνοντας συμβουλές στο ελληνικό εκλογικό σώμα για το ποιον να ψηφίσει, κάτι που δεν πίστευα ότι ήταν σωστό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα: σας αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Παρά τη δύσκολη αρχή, ο Ντάισελμπλουμ λέει πως η σκληρή γραμμή της νέας κυβέρνησης άρχισε να μαλακώνει καθώς οι δημόσιες διακηρύξεις του Βαρουφάκη και άλλων υπουργών ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, πυροδότησαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες. Αυτό, με τη σειρά του, ενέτεινε την πίεση στην Αθήνα να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία, πρόσθεσε. «Ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη».

Ωστόσο, η επεξεργασία μιας συμφωνίας αποδείχθηκε δύσκολη. Μια πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία διαλύθηκε σε κακό κλήμα. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε και πάλι πέντε ημέρες αργότερα, όμως η κατάληξη αποδείχθηκε ακόμα πιο θεαματική: ο Βαρουφάκης βγήκε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον Ολλανδό ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αθήνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ’ ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί.

«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».

Αντιθέτως, ο Ντάισελμπλουμ έδωσε τη δική του, πολύ σκληρότερη πρόταση, η οποία γρήγορα διέρρευσε στον Τύπο. Έβαλε το κεφάλι του στα χέρια του για να δείξει την αντίδρασή του όταν έμαθε για τη διαρροή –που πιθανώς ενορχηστρώθηκε από τον Βαρουφάκη. «Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον» λέει.

«Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες ‘α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν’, αυτό δεν βοηθάει πολύ».

Μια τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η Αθήνα έστειλε το αίτημα για παράταση, και ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε στρατηγική. Οι βασικοί παίκτες ήταν όλοι παρόντες: οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας, μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω ωμά», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Ο καθένας ήρθε για τις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις. Αντί όμως να μιλήσει με τον Βαρουφάκη, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε μόνο στον Τσίπρα τηλεφωνικά. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα».

Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε μια προσφορά «πάρ’ την ή άφησέ την» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει.

«Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συμφωνία σηματοδότησε το τέλος ενός μήνα θυελλωδών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ντάισελμπλουμ και το απότομο διαπραγματευτικό του στιλ συγκρούστηκε άμεσα με τον Βαρουφάκη, τον «χαλαρό» και εικονοκλαστικό Έλληνα ομόλογό του.

Αν και απετράπη η καταστροφή, οι διαπραγματεύσεις άφησαν πληγωμένους εγωισμούς σε όλες τις πλευρές, όπως κατέστησε σαφές ο Ντάισελμπλουμ στην εκτενέστερη συνέντευξή του μέχρι τώρα για το επεισόδιο. Αυτό δείχνει πως τα επόμενα βήματα που απαιτούνται ώστε να παραμείνει φερέγγυα η Αθήνα θα μπορούσαν να γίνουν σε ακόμα πιο τεταμένο κλίμα και να δοκιμάσουν την Ελλάδα και τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη.

Η εφημερίδα σημειώνει πως «ο Ντάισελμπλουμ δεν απολογήθηκε για το στιλ του, λέγοντας πως ήταν δουλειά του να πιέσει τον Βαρουφάκη». Αν και παραδέχθηκε πως «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων, ωστόσο αρνήθηκε τις αναφορές που έλεγαν ότι οι δυο άνδρες κόντεψαν σε κάποιο σημείο να παίξουν ξύλο.

«Είναι βλακείες», είπε. «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».

Η Λάθος επιστολή

Από την πλευρά του το NewsIt.gr αναφερόμενο στην ίδια συνέντευξη του Ολλανδού πολιτικού,  αναφέρει και τα εξής:

Την Τρίτη πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ, που είχε συντάξει ένα προσχέδιο με τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα αν ήθελε παράταση, τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και του είπε: «Αν θέλετε να κάνετε αίτημα για παράταση, το οποίο πρέπει να κάνετε κατά τη γνώμη μου και σας συμβουλεύω να το κάνετε, θα πρέπει να στείλετε μια επιστολή και μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε αυτές τις δεσμεύσεις.
Την Τετάρτη μίλησε κανά δυο φορές με τον Τσίπρα. Το απόγευμα, με πήρε εκείνος και μου είπε πως έστειλε το προσχέδιο. Έμοιαζε αρκετά καλό. Με δικές τους λέξεις, είχαν συμπεριλάβει τις δεσμεύσεις, είχαν βάλει και τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες, το οποίο νομίζω ήταν σωστό και δίκαιο. Είχα τέσσερις παρατηρήσεις και του τις είπα. Συμφωνήσαμε σε αυτές τις τελευταίες αλλαγές. Και την Πέμπτη το πρωί, έφτασε η επιστολή αλλά ήταν ένα διαφορετικό κείμενο. Το οποίο με εξέπληξε. Τρεις κρίσιμες δεσμεύσεις ήταν ασαφείς, ανάμεσά τους και οι μονομερείς ενέργειες, στα πρωτογενή πλεονάσματα δεν υπήρχε αναφορά στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Αμέσως, από το Βερολίνο ήρθε αρνητική απάντηση. Κατάλαβα πως δεν ήταν το ίδιο γράμμα που συζήτησα με τον Τσίπρα. Του τηλεφώνησα και του είπα: “δεν ξέρω τι έγινε, αλλά μου έστειλες άλλη επιστολή. Και εκείνος ξαφνιάστηκε. “Πως είναι δυνατόν;”. Το τσέκαρε. Κάποιος το είχε αλλάξει. Ζήτησαν να στείλουν νέα επιστολή. Τους είπα όχι. Θα βάζαμε αυτές τις δεσμεύσεις στο κείμενο της συμφωνίας. Και αυτό κάναμε, το οποίο ήταν εντάξει με εκείνους (σ.σ. την ελληνική κυβέρνηση) γιατί ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τη διατύπωση».